Sunčanje je ipak zdravo?

Sunčanje, za koje se zna da povećava šanse za nastanak više vrsta karcinoma kože, moglo bi da bude dobro za smanjenje rizika od karcinoma dojke ili karcinoma debelog creva – pokazala je jedna američka studija objavljena u specijalizovanom britanskom časopisu „The Occupational and Environnemental Medicine“.
Tim Majkla Fridmana (Michael Freedman) sa američkog Nacionalnog instituta za rak u Betesdi, u državi Merilend, proučio je izveštaje o smrtnim slučajevima od 1984. do 1995. u 24 američke države da bi utvrdio broj mrtvih od pet vrsta karcinoma – karcinoma dojke, jajnika, debelog creva, prostate i kože.
Kao što se očekivalo, najveći broj smrtnih slučajeva od karcinoma kože (osim melanoma) zabeležen je u najsunčanijim zonama (Kaliforniji, Južnoj Karolini, Floridi, Havajima, Teksasu…), ali je istovremeno u tim područjima bilo znatno manje umrlih od karcinoma dojke i debelog creva, što se u studiji objašnjava radom na otvorenom i veoma osunčanom prostoru.
Laboratorijska istraživanja pokazala su da vitamin D usporava brzinu razmnožavanja ćelija raka, a to bi moglo da bude objašnjenje za zaštitno dejstvo sunčevih zraka, jer oni stimulišu sintezu tog vitamina u organizmu.
Naučnici ističu da su potrebna dodatna istraživanja o potencijalno zaštitnim efektima sunčanja uz sve neophodne mere predostrožnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Tanja Vučićević

    Mislim da je svako ponašanje koje je umereno, ma šta to bilo, dozvoljeno, pa tako i sunčanje, ukoliko se ne izlažemo preterano najjačem suncu, a zna se kada je to. Preporučujem i da se bar nedelju dana pre izlaganja suncu počne sa pijenjem kapsula koje se mogu nabaviti u svakoj apoteci, a služe za zaštitu kože i iznutra. Naravno, i preparati za mazanje u tom slučaju ne moraju biti sa velikim zaštitnim faktorom. Verujte, ja sam već nekoliko godina tako radila i vrlo je efikasno. Pozdrav – uživajte na suncu i odmoru uz neku lepu knjigu.