Svaki izgubljeni zub dovodi do starenja mozga, evo i koliko

Poznato je koliko je oralna higijena važna za naše sveukupno zdravlje. Ali, da li ste znali da postoji veza između recesije desni i gubitka zuba i smanjenja zapremine mozga, koja je povezana sa Alchajmerovom bolešću.

Recesija gingive može se definisati kao proces povlačenja gornje ivice desni u pravcu vrha korena zuba. Japanski naučnici došli su do ovog saznanja, a prema vestima iz časopisa “Science Daily”, istraživači sa Univerziteta Tohoku u Japanu ispitali su vezu hipokampusa, dela mozga za koji je poznato da se smanjuje sa napredovanjem Alchajmerove bolesti, sa oralnim zdravljem.

Oralni pregledi, magnetna rezonanca i skeniranje mozga obavljeni su dva puta, u razmaku od četiri godine, kod 172 osobe starosti 55 i više godina bez istorije kognitivnih bolesti.

Uočeno je da smanjenje broja zuba i povećanje težine gingivalnih oboljenja rezultiraju brzim skupljanjem levog režnja hipokampusa, koji kontroliše mišljenje i pamćenje. Istraživači su primetili da je gubitak zuba ekvivalentan starenju mozga za jednu do 1,3 godine.

Satoši Jamaguči, jedan od autora studije čiji su rezultati objavljeni u časopisu “Neurology”, rekao je:

“Bolesti desni i gubitak zuba, koji su uzrokovani upalom tkiva, najčešće su bolesti zuba. Zbog toga je neophodno proceniti njegovu moguću vezu sa demencijom”, rekao je Jamaguči i naveo da rezultati studije ukazuju na važnost očuvanja zdravlja zuba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

demencijaoralna higijenazubi
Komentari (0)
Dodaj komentar