Trikovi za duži život

Uz malo dobre volje, potrebno je samo nekoliko minuta dnevno da biste u svoj život uneli nove navike koje su dobre za vas i na pozitivan način uticali na sopstveno zdravlje. Sa sastavljanjem liste dobrih navika možete početi odmah.
Vi već znate da bi rekreacija i zdrava ishrana trebalo da budu na vrhu liste planiranih dnevnih aktivnosti. Ali, suočimo se s činjenicama: ima takvih dana da jedva stignemo da prošetamo od kola do restorana brze hrane da bismo kupili nešto „za poneti“. Mi vam nipošto ne predlažemo da napustite teško dostižne ciljeve apsolutno zdravog života, već samo hoćemo da ukažemo na neke „sitnice“, koje vam garantovano mogu učiniti svakodnevno življenje lepšim i zdravijim. Neka vas ne zavara što je naizgled reč o malim stvarima, njihova delotvornost je dokazana.
Doručkujte kašu od ovsenih pahuljica
Zašto? Za početak, to vam može pomoći da se lišite neželjenih kilograma. U jednom istraživanju, grupa ispitanika je imala za doručak ovsenu kašu, a druga kornfleks. Prva grupa je kasnije za ručkom unela 30 procenata kalorija manje u odnosu na drugu. Ovsena kaša takođe ima pozitivan uticaj na digestivni trakt.
Kupite buket
Zvuči sasvim jednostavno, zar ne? Posmatranje cveća može vas razveseliti – pokazuju istraživanja. Tri nezavisne studije su pokazale da često primanje cveća dovodi do poboljšanja emocionalnog stanja.
Napravite tišinu tokom večere
Već znate da gledanje televizije za vreme obroka može dovesti do nesvesnog prejedanja, jer pažnja nije na fokusirana na obrok, već na televizijske sadržaje. Da biste zaštitili zdravlje svoje porodice – smestite TV u neku drugu prostoriju, a ne u kuhinju.
Počastite sebe tamnom čokoladom
Prema najnovijoj studiji američkih stručnjaka, imamo dobre vesti: ako dnevno jedete nekoliko kockica tamne čokolade (oko 30 kalorija), pomažete snižavanju krvnog pritiska onoliko koliko je potrebno da se umanji rizik od srčanog udara za 8%.
Uživajte u vinu
Crveno ili belo – izbor je na vama. Istraživanja pokazuju da povremeno pijenje vina pomaže u zaštiti od kardiovaskularnih oboljenja, kao i od respiratornih infekcija. Ali, ni u dobrim stvarima ne treba preterivati – ne pijte više od jedne do dve čaše dnevno.
Protegnite se posle tuširanja toplom vodom
Najbolje je protezati se kada su mišići zagrejani i elastični, bilo da radite lagane vežbe, ili samo stojite pod tušem, kažu stručnjaci. To utiče povoljno na muskulaturu i smanjuje rizik od povreda.
Učinite nešto za sebe – unesite male promene u svoj dan. Jednostavno, zar ne?

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

buketcrna cokoladacvećestreszdravo
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Ilija Sušić

    Za okvir u koji je smješten, članak je, kvalitativno, više nego odličan. Međutim, ne bi bilo loše da se preporuci i opisu zdravog života i očuvanju zdravlja posveti više prostora.

  • Bogdan Radić

    Koristan savet.