Tuširate se toplom vodom? 7 je razloga da ODMAH prestanete!

Hladan tuš možda ne zvuči baš privlačno, ali…

Dovoljno je da se svakodnevno tuširate hladnom vodom, bar 30 sekundi, to aktivira imunološki, limfni i probavni sistem, ubrzava cirkulaciju i metabolizam.

Aktivira imuni sistam
Ako hladan tuš postane deo vaših redovnih navika, može poboljšati odgovor imunološkog sistema u borbi protiv bolesti.

Otkriveno je da izlaganje hladnoći potpomaže aktiviranje belih krvnih zrnaca, odnosno limfocita, u telu. Ove ćelije imaju veoma važnu ulogu u borbi protiv bolesti.

Smanjuje stres i podstiče osećaj sreće
Može zvučati čudno da hladan tuš može poboljšati naše raspoloženje, ali istraživanja su pokazala da su učesnici, koji su se svakodnevno tuširali hladnom vodom, bili bolje raspoloženi.

Istraživači veruju da je ovaj pozitivan uticaj posledica toga što hladna voda povećava nivo endorfina i serotonina.

Bolji je od kofeina
Temperaturni šok koji osećate zbog tuširanja hladnom vodom povećava broj otkucaja srca, što zauzvrat oslobađa i stimuliše cirkulaciju krvi kroz telo i povećava vašu budnost.

Poboljšava cirkulaciju limfe
Reguliše limfni sistem koji se sastoji od mreže limfnih sudova koje pomažu telu da se očisti od bakterija i mikroba. Kada se tuširate hladnom vodom, limfni sudovi se skupljaju i poboljšavaju protok limfe u telu, ukljanjajući tako nakupljene štetne materije.

Ubrzava metabolizam
Povećava aktivnost „smeđe masti“, metabolički aktivne vrste masti koja troši energiju. Smeđa mast, za razliku od žute, ubrzava metabolizam i tako obezbeđuje manji rizik od gojaznosti.

Smanjuje bol i ubrzava oporavak
Izlaganje tela hladnoći jedna je od poznatih stvari koje sportisti često koriste kako bi umanjili bol i ubrzali oporavak. Veruje se da hladnoća smanjuje mišićni umor i bol i često se koristi za ublažavanje upale i mišićno-koštanih bolova kod stanja poput artritisa i fibromijalgije.

Poboljšava funkciju mozga
Imajući u vidu da hladan tuš povećava nivo endorfina i serotonina, nije čudno da to takođe poboljšava moć mozga i kognitivne funkcije.

(24sata.hr, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

tusiranje
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • bambi

    Osim toga, hladan tus je nezamenjivo sredstvo ako zelite da dobijete upalu pluca.