Uticaj mobilnih telefona na aktivnost mozga

Da li mobilni telefoni utiču na mozak i koliko je taj uticaj jak? Istraživanje pokazuje ubrzan metabolizam glukoze u mozgu, ali su dugotrajne posledice još nepoznate.

Nedavna istraživanja ukazuju na to da korišćenje mobilnih telefona utiče na aktivnost mozga, i to tako što ubrzava metabolizam glukoze u delovima mozga.
U svakom slučaju, trebalo bi istražiti treba li brinuti o tome. „Ne znamo da li je to štetno ili korisno“, naglašava dr Nora Volkov, direktor nacionalnog instituta za zloubotrebu droga (National Institutes of Health’s National Institute on Drug Abuse).

Poznato je, kaže ona, da je metabolizam glukoze direktni indikator moždanih aktivnosti. Moždane ćelije koriste šećer kao izvor energije, a mobilni telefon ih na neki način stimuliše.

Dr Volkov u studiji otkriva da je kod onih koji koriste mobilni telefon 50 minuta – zabeležen ubrzan metabolizam glukoze, i to 7% u delu mozga koji je najbliži anteni telefona tokom razgovora. Podaci su ustanovljeni pomoću PET skenera.

Dr Volkov tvrdi da su njena nova istraživanja pokazala da je ljudski mozak osetljiv na elektromagnetnu radijaciju koju proizvode mobilni telefoni. Ipak, neophodna su dodatna istraživanja, kaže dr Volkov.

Merenje metabolizma mozga

Dr Volkov i njene kolege postavili su mobilne telefone na levo i desno uho 47 volontera, a onda izvršili skeniranje. Izmerili su metabolizam glukoze u mozgu dva puta, jednom sa desnim mobilnim telefonom, aktiviranim, ali sa isključenim zvukom, u trajanju od 50 minuta, i jednom sa oba deaktivirana telefona.

Kada su pogledali celokupni metabolizam mozga i uporedili snimke, nisu uočili razliku između slučajeva sa uključenim i isključenim telefonom. Ipak, naišli su na efekte u određenim regijama – sedmoprocentni porast u delu najbližem anteni mobilnog telefona.

Ta oblast obuhvata deo moždane kore u prednjem delu mozga (orbitofrontalni korteks) i slepoočni deo, koji učestvuje u funkcijama kao što su memorija i druge kognitivne sposobnosti.

Toliko ubrzanje metabolizma glukoze, kaže dr Volkov, jednako je ubrzanju koje nastaje kada neko obavlja neki kognitivni zadatak, kao što je pomeranje prsta. „To nije neki dramatično veliki efekat, ali razlike su očigledne“.

Studija je jedna od prvih koje se bave metabolizmom mozga pri korišćenju mobilnog telefona. Sledeće pitanje koje postavlja dr Volkov glasi: da li postoje dugotrajne posledice?

Mobilni telefoni: dodatna pitanja

„To je vrlo interesantno otkriće, mada je implikacija nejasna“, slaže se doktor Kit Blek, profesor neurohirurgije u Medicinskom centru u Los Andjelesu (Medical Center in Los Angeles). On nije bio uključen u studiju, ali je studiju proučavao i dao komentara na dobijene rezultate.

„To da li ubrzani metabolizam može da ima dugotrajne posledice na pamćenje i jezik jeste nejasno, ali to sigurno otvara neka nova pitanja koja moramo da istražimo i da razumemo“, kaže Blek.

Istražen je samo jedan aspekt uticaja mobilnih telefona na mozak, dok ima mnogo drugih uticaja koji još nisu dovoljno istraženi, a među njima verovatno ima i štetnih zračenja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

glukozametabolizammobilni telefonrad mozgauticaj mobilnih telefonazracenje
Komentari (0)
Dodaj komentar