Važno je imati mirisan dah

Loš dah predstavlja veliku neprijatnost, ali i veoma čest problem – više od 90 miliona ljudi pati od hronično lošeg daha.
Ponekad ignorišemo lošu dentalnu higijenu, jer mislimo da peremo zube na dobar način, a ne možemo zaviriti u svoja usta da bismo videli da to nije baš tako. Zdrava usna duplja ne znači samo lep osmeh već mnogo više. Na primer, neka oboljenja desni mogu ukazivati na probleme sa dijabetesom i srčanim bolestima, ili čak biti znaci osteoporoze. Evo nekih načina za eliminisanje lošeg daha:
Perite redovno zube i usnu duplju!
Najčešći uzrok neprijatnog daha je nedovoljno dobra ili loša higijena usne duplje. U ustima vam ostaju komadići hrane i u njima bakterije, pa njihovo raspadanje i truljenje loše miriše. Zato je redovno pranje zuba pastom i čišćenje koncem veoma važno. Ne zaboravite da četkicom istrljate i jezik da biste se rešili svih bakterija. Danas ima raznih četkica (i onih sa površinom za čišćenje jezika), pa izaberite neku po svojoj meri.
Žvaćite žvaku!
Verovali ili ne, pljuvačka je dobro oružje protiv lošeg daha. Suva usta su sklonija neprijatnom mirisu (a suvoća usne duplje često je uzrokovana nekim lekovima).
Primetili ste da ujutru nemate dobar miris u ustima. To je zato što se preko noći pljuvačka sporije luči. Zato je žvaka korisna, ona stimuliše lučenje pljuvačke. Najbolje su žvake bez šećera, one sa zamenom za šećer koje sadrže ksilitol. Žvake sa ukusom mente imaju samo kratkotrajan efekat, jer samo zamaskiraju loš dah.
Žvaćite cimet!
I žvake sa ovim ukusom korisne su u borbi protiv lošeg daha. Opet izaberite one bez šećera, jer šećer nije dobar za zube.
Pijte više vode!
Što smo stariji, sve je veća mogućnost dehidratacije tela u nekim okolnostima. Možda i ne primetite da ste žedni, a telu je voda potrebna. Zato se trudite da ispijanje čaša vode bude vaša navika, nezavisno od osećaja žeđi. Voda će smanjiti količinu bakterija u ustima na minimum. Pijenje vode ima više pozitivnih efekata po zdravlje, a sprečavanje lošeg daha je jedan od njih.
Posavetujte se sa zubarom!
Možda vaš problem nije higijenske već medicinske vrste. Loš dah može ukazivati na neke bolesti, npr. razne infekcije, oboljenja jetre ili bubrega. Da biste bili sigurni, pitajte stručnjaka.
Pojedite krišku hleba!
I to često pomaže u eliminisanju lošeg daha.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dahzadah
Komentari (0)
Dodaj komentar