Zbog ovog pića koža brže stari i treba ga izbegavati, kaže nauka

Možete isprobati koliko god krema i kozmetičkih preparata želite, ali postoje određeni fizički efekti starenja na našu kožu koji se ne mogu zaustaviti. Ono što jedemo i pijemo ima veliku ulogu u tome kako naša koža stari pa do određene mere možemo kontrolisati brzinu starenja.

Dok voće, masna riba, prirodni sokovi, čaj i puno vode mogu pomoći u usporavanju procesa starenja, postoje namirnice i pića koji, nažalost, takođe mogu ubrzati taj proces. A prema istraživanju, jedno od najgorih pića koje ubrzava starenje kože je alkohol.

„Alkohol ima loš učinak na hidrataciju i zdravlje jetre. Vaša koža s godinama postaje tanja i suša, a alkohol, kad se konzumira u velikim količinama, tokom vremena može doprineti starijem izgledu kože“, kaže u nedavnom članku o pićima koja ubrzavaju starenje Ejmi Gudson, autorka knjige The Sports Nutrition Playbook.

Redovno ispijanje alkohola utiče na starenje i zato što narušava san. U studiji objavljenoj u časopisu Nature otkriveno je da muškarci koji redovno konzumiraju velike količine alkohola imaju više problema sa spavanjem. Studija Medicinskog centra Case zaključila je da problemi sa spavanjem s vremenom mogu dovesti do ubrzanog starenja, prenosi Index.hr.

Ovo istraživanje takođe je potvrdilo da, uz fizičke znakove starenja zbog lošeg sna, nedostatak zdravog sna tokom vremena takođe može smanjiti nečiju sposobnost da oporavi ono što se naziva „egzogeni stresori“. Ti stresori uključuju sunčevu svetlost, određene hemikalije koje se nalaze u šminki ili proizvodima za negu kože, zagađivače vazduha i dim cigareta.

Gudson zaključuje: „Konzumiranje umerenih količina alkohola normalno je i bezbedno, pa ne bi trebalo da stvori veće zdravstvene probleme kako starite. Ipak, važno je pratiti koliko alkohola konzumirate.“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholkožapićestarenje
Komentari (0)
Dodaj komentar