Zdrav san (1)

Naučnici su odavno dokazali da zdrav san produžava život, umanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja i ublažava simptome depresije. Međutim, pored toga što može da nam popravi raspoloženje, zdrav san pozitivno deluje i na tri značajna sistema u ljudskom organizmu: hormonalni, neurološki i odbrambeni. Dok spava, organizam luči supstance koje nam stvaraju osećaj sitosti, umanjuju uticaj hormona stresa i jačaju sve naše odbrambene mehanizme. Takođe je potvrđeno da zdrav san u svakoj prilici snižava i krvni pritisak.
Međutim, sam odlazak na počinak je pravi košmar za mnoge jer iz večeri u veče sve teže tonu u san. Oni pate od nesanice, koja ljudima polako ali sigurno može da razori život. Ako i vi osećate da ste zbog nedostatka noćnog sna konstantno napeti u toku dana, na poslu nervozni, kao i da vam slabi koncentracija, pokušajte da se na svaki način izborite za zdrav san. Odlazite na počinak i ustajte uvek u isto vreme. Od tog pravila ne bi trebalo da odstupate ni za vreme vikenda ili praznika, bez obzira na to što je to vreme kada biste sebi mogli da date malo oduška. Samo na taj način možete „naučiti“ svoj organizam da spava onda kada smatrate da je došlo pravo vreme za spavanje.
Lezite u krevet samo kada vam se zaista spava, kako biste izbegli nepotrebno prevrtanje po njemu. Imajte na umu da potreba za snom nije ista kod svakoga. Nekima je potrebno najmanje osam časova sna, dok se drugi osećaju kao ponovo rođeni posle svega pet sati spavanja. U svakom slučaju, vi morate da odredite meru koja vam je dovoljna da se ujutru osećate ispavano i odmorno. Kada je organizam pun energije koju ste akumulirali uz pomoć zdravog sna tokom noći, velika je verovatnoća da ćete bez većih napora moći da pregurate težak radni dan.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Petar Stošić

    Pametno što se trudite da pomognete našem narodu da uspešno sprovede vašu terapiju.