Znate li koji napitak najviše štiti vaše oči?

Ispijanje mleka vam može pomoći da kasnije u životu sprečite bolesti očiju, kažu američki naučnici koji su proučili životne navike 1.313 žena.

Ispitane žene s najvećim nivoom vitamina D imale su skoro za dve trećine manje šanse da obole od makularne degeneracije tj., degeneracije žute mrlje (makule) uzrokovane starenjem. U razvijenim zemljama sveta senilna makularna degeneracija je najučestaliji uzrok legalne slepoće. Osoba ipak nije u celosti slepa, jer ima sačuvan periferni vid. U centralnom vidnom polju vide tamnu mrlju koja ne nestaje pokretanjem oka.

Posledica makularne degeneracije je dakle poremećaj centralnog vida, a on nam pomaže da dobro vidimo kada čitamo, vozimo, gledamo televiziju bez poremećaja ili iskrivljenja u sredini vodnog polja.

Laserska hirurgija i lekovi mogu ublažiti štetu, ali pravog leka zapravo nema. Zbog toga mnogi stariji od 50 izgube dragoceni vid.

Žene koje su uzimale najviše vitamina D, putem hrane i dodataka ishrani, imale su 59 posto manje šansi da obole od ove bolesti, piše u Archives of Ophthalmology.

Zanimljivo da vreme provedeno pod suncem nije uticalo na rezultate, iako je sunčanje jedan od najvažnijih načina stvaranja vitamina D u telu, napisali su naučnici pod vođstvom Ejmi Milen, sa Univerziteta Buffalo u državi Njujork.

Najveći izvori vitamina D su mleko, riba i namirnice obogaćene vitaminom D, poput žitarica. Ranije istraživanje sugeriše da visok nivo omega-3 ribljeg ulja takođe štiti oči.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

mlekonegaočivitamin dzdravlje
Komentari (0)
Dodaj komentar