Zubna pasta i izbeljivanje zuba

Lep osmeh je uvek poželjan, a za lep osmeh neophodni su zdravi i lepi zubi. Možete vi da budete vedre osobe sklone smejanju, ali ako su vam zubi žuti, krnjavi ili na neki drugi način ružni, vaš osmeh baš i neće biti tako lep. Na našem tržištu puno je sredstava za izbeljivanje zuba i mnogi posežu za njima. Oni praktični, koji ne žele da se zamaraju gomilom sredstava, nabavljaju paste za zube na čijim etiketama piše da izbeljuju zube – takvih bar ima dosta. Sigurno ste ih i vi videle. Verovatno ste se upitale koliko je tačno to što na etiketi piše – koliko, zaista, pasta za zube može da izbeli zube.

Naravno, za dobru oralnu higijenu i dobro zdravlje zuba (što je osnovni preduslov belih zuba i lepog osmeha) neophodno je redovno čišćenje zuba kvalitetnom četkicom i pastom. Kad ćete to već raditi, zašto o istom trošku i ne izbeliti zube – ako je moguće? Jeste moguće – barem u izvesnoj meri.

Naime, paste za izbeljivanje zuba sadrže u sebi agense za poliranje i hemikalije koje mogu da uklone mrlje koje su nastale pijenjem kafe, čaja, crnog vina… Takođe, mogu da uklone i mrlje nastale od nekih namirnica ili mrlje uzrokovane pušenjem.

U suštini, ono što paste za beljenje zuba mogu da učine jeste da, ako ih redovno koristite, vaši zubi opet dobiju svoju prirodnu boju. Neko dodatno beljenje, boja svetlija od vaše prirodne, putem paste za zube ne može se dobiti.

To ne bi trebalo da bude problem – prirodna boja vaših zuba u principu i jeste ona koja na vama najlepše izgleda. Dodatno izbeljivanje moglo bi da naruši prirodni sklad vašeg izgleda, da i ne spominjemo da neka od sredstava za izbeljivanje zuba imaju štetno dejstvo i ostavljaju zube podložnijim kvarenju.

Dakle, ukoliko želite da koristite paste za zube koje će vaše zube ne samo očistiti nego i izbeliti, samo napred! Ne očekujte spektakularne rezultate ni zube porculanski bele (osim ako to nije njihova prirodna boja), ali možete da očekujete lep osmeh i lepu, prirodnu boju svojih zuba.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Komentari (11)
Dodaj komentar
  • Peki

    Ja sam beleo zube laserom Beyond i dobio sam 2, 3 nijanse, a kažu da se dobija do 8 nijansi, zavisi od osobe do osobe. Naravno da nisam bio zadovoljan, ali je istina da su mi zubi bili belji. E sad, pošto nisam bio zadovoljan time odlučio sam da uložim u sebe malo više novca pa sam stavio fasete i sad je to sasvim druga priča, izgledaju sasvim prirodno jer su te fasete providne sa „mleko“ bojom. Košta mnogo, ali vredi.

  • Alisa Jovanović

    Ne verujem u zubne paste za izbeljivanje, probala sam i ne funkcioniše, ne samo meni već velikom broju ljudi. Žućkasti su mi zubi i taj problem godinama nisam mogla da rešim, otisla sam u Beodrad i nešto malo gela zubi – su mi sad kao biseri… Ja sam prezadovoljna, sad to ponavljam na svaka 3-4 meseca.

    • Goran

      Šta si radila?

  • Jovana Jovanović

    Članak je lepo urađen, ali da li je to konkretan odgovor na pitanje KAKO IZBELITI ZUBE?

  • Armin Đulović

    Šta sve treba koristiti da bismo izbeleli zube do određene mere, ali da to bude prirodnim putem.

  • Nikola Dosljak

    Koja je najbolja pasta za bijele zube?

  • Petar Vukajlov

    Najbolje je da kupimo bijeli lak za nokte pa da ih prefarbamo.

  • Sonja Wilms

    Lepo j imati zdrave zube i uz to lep osmeh. Ja imam 30 godina i nemam problema sa zubima. Majka sam dvoje dece i posle trudnoće su mi zubi ostali zdravi. Koristim paste za izbeljivanje zuba i zadovoljna sam, izbegavam slatko, kafu ne pijem, ponekad zapalim cigaretu kad sam u društvu tako da i bez cigareta mogu. Sad ni u društvu ne pušim da mi kasnije ne bi prešlo u naviku i postanem pušač. Pozdrav svima! Trudite se da očuvate zdravlje zuba i zdravlje, jer to je najveće bogatstvo.

  • Stefan Ristić

    Lep članak, ja bih samo da dodam da je idealna boja zuba – boja vaših beonjača. Ukoliko su zubi belji od beonjača, oči gube na dominantnosti, a kao što je dobro poznato, oči su glavni adut govora tela u svakom kontekstu.

  • Vuk Krkeljić

    Ne slažem se u vezi sa tim da je prirodna boja zuba najbolja za mene, jer su meni zubi, otkad znam za sebe, žuti i ne mogu da ih izbelim nikako.

  • Igor Milasinović

    Članak je veoma korektno urađen!