Bolan seks – poze i saveti

Metode lečenja bola prilikom seksa mogu biti različite, u zavisnosti od osnovnog uzroka bola.

Lekovi

Ukoliko su infekcija ili medicinsko stanje uzroci bolova tokom seksualnog odnosa , lečenje uzroka može rešiti problem. Primena lekove koji izazivaju suvoću vagine, na primer, može da eliminiše simptome.

Za većinu žena u postmenopauzi, dispareunija (bol tokom seksualnog odnosa) je uzrokovana neadekvatnim podmazivanjem vagine zbog niskog nivoa estrogena. Često ovaj problem može biti tretiran estrogenom u kremi ili tečnom stanju koji se primenjuju direktno u vaginu.

Nedavno je FDA (Američka agencija za hranu i lekove) odobrila „ospemifen“ za lečenje umerenih i jakih bolova vagine tokom seksualnog odnosa.

Ospemifen deluje kao estrogen na vaginu, ali izgleda da nema potencijalno štetne efekte estrogena na grudi ili sluzokožu materice. Nedostaci: lek je skup i može izazvati valunge i rizik od moždanog udara i krvnih ugrušaka.

I različite vrste terapije mogu pomoći ženama:

Terapija neosetljivosti: tokom ove terapije, žena uvežbava vaginalno opuštanje koje može da umanji bolove. Terapeut može preporučiti i karlične vežbe (Kegelove vežbe) ili druge tehnike za smanjenje bola tokom odnosa.

Savetovanje ili seksualna terapija: ako je seks bio bolan duže vreme, može doći do negativnog emotivnog odgovora na seksualnu stimulaciju i posle tretmana. Ako vi i vaš partner izbegavate intimnost zbog bolnih intimnih odnosa, možda ćete morati da poboljšate međusobnu komunikaciju i vratite se seksualnim intimnostima. Razgovori sa savetnikom ili seksualnim terapeutom mogu da pomognu u rešavanju ovih pitanja.

Kognitivno-bihejvioralna terapija može biti od pomoći u promeni, straha, negativnih misli obrazaca i ponašanja.

Saveti

Vi i vaš partner možete biti u stanju da smanjite bol uz nekoliko promena u vašoj seksualnoj rutini tokom seksualnih odnosa:

Poze u seksu: ako imate oštar bol tokom zabadanja, penis može prodiranjem uzrokovati bolove ili grčeve. Promena poze tokom odnosa može pomoći. Možete pokušati da žena bude odozgo tokom seksualnog odnosa. U takvom položaju žene obično imaju veću kontrolu, tako da mogu biti u stanju da regulišu dubinu penetracije do dubine koja koja ne izaziva bolove.

Komuniciranje: govorite o tome šta treba činiti tokom odnosa da se osećate dobro, a šta ne. Ako vam je potrebno više nežnosti tokom odnosa i sporiji pokreti, recite to partneru.

Ne žurite: duža predigra može da pomogne stimulisanju prirodnog podmazivanja vagine. Bolja vlažnost (masnoća) vagine može smanjiti bol.

Koristite maziva: kreme ili gelovi za podmazivanje genitalija mogu učiniti da seks bude udobniji. Isprobajte različite marke proizvoda sve dok ne pronađete onu koju želite.

Drugi načini: da bi vaginalna penetracija postala manje bolna i zamorna, vi i vaš partner treba da nađete druge načine intimnosti. Senzualna masaža, ljubljenje i međusobna masturbacija jesu alternative odnosu i mogu biti udobnije, više vas ispuniti osećanjima i biti zabavnije nego redovna seksualna rutina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bolbol pri penetracijibolan seksvaginaemocionalni problemipozesekssuvoća vagine
Komentari (0)
Dodaj komentar