Čokolada u trudnoći – rizik ili dobrobit?

Čokolada i proizvodi od čokolade, pogotovu kada se jedu u većim količinama, uglavnom se pominju u negativnom kontekstu. Međutim, nova istraživanja pokazuju da konsumiranje manje količine čokolade dnevno kod trudnica može poboljšati cirkulaciju nerođene bebe.

Manja količina čokolade može da smanji rizik od preeklampsije (potencijalno opasno stanje kada trudnica sa normalnim krvnim pritiskom naglo dobije visoki krvni pritisak), navodi se u istraživanju.

Nalazi su dobri bez obzira na to da li čokolada sadrži visoke ili niske količine takozvanih flavanola. Neka istraživanja pokazuju da se ova jedinjenja mogu naći u određenim namirnicama na biljnoj bazi i da mogu doprineti brojnim zdravstvenim benificijama.

Da bi se uočile razlike u sadržaju favanola u čokoladi i efekti, u studiji je učestvovalo 130 trudnica od 11. do 14. nedelje trudnoće i sve su nosile jedno dete. Jele su 30 grama čokolade dnevno u periodu od 12 nedelja.

Rezultati su pokazali da tamna čokolada koja sadrži visok nivo flavanola u prvom tromesečju trudnoće može doprineti boljoj funkciji placente (organ materinskog tkiva koji štiti i hrani embrion).

Flavanoli su prirodno prisutni u velikim količinama u neprerađenom kakau. Oni imaju gorak ukus pa se fermentacijom dobija ukusan kakao-prah ili čokolada, ali se tada i gubi jedan deo flavanola. Zbog toga tamna ili gorka čokolada ima viši nivo flavanola od mlečne.

Ova studija nije još uvek prihvaćena od nutricionista niti zvanične institucije pa se za sada smatra preleminarnom.

Savet

I ovde nam ostaje stara preoporuka da u svemu treba biti umeren, a da je raznovrsna hrana dobra za svačije zdavlje, pa i za trudnice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

čokoladačokolada i trudnoćačokolada i zdravljecrna cokoladaflavanoliishrana trudnicatrudnoća
Komentari (0)
Dodaj komentar