Dame, uradite ovaj test: smanjićete rizik od umiranja i do 90%

Skrining metoda znači da to nije dijagnostički test, već da služi za izdvajanje pacijentkinja koje eventualno imaju karcinom. Uvek se radi zajedno sa kolposkopijom, jer ova kombinovana metoda postiže tačnost od 98 odsto, piše Anđela Živković sa Medicinskog fakulteta u Beogradu za Stetoskop.info.

Preporučuje se svim seksualno aktivnim ženama.

Kada je potrebno uraditi test?

Prvi kolkopskopski pregled uz PAPA test potrebno je uraditi najkasnije 3 godine posle prvog seksualnog odnosa, ali ne kasnije od 21. godine života. Kontrolni pregledi se rade najmanje dva puta godišnje, ukoliko su poslednji rezultati bili u granicama normale.

Kako se pripremiti za test?

Najbolji period za izvođenje testa je sredina menstrualnog ciklusa (11-20 dana nakon prvog dana poslednje menstruacije). Izbegavati tuširanje vagine ili primenu vaginalnih lekova, spermicidnih pena, krema ili tableta dva dana pre uzimanja uzorka kako ne bi došlo do izmenjenog nalaza. Savetuje se da najmanje 24 sata pre pregleda ne treba imati seksualne odnose.

Kako se izvodi test?

PAPA test je kratka,jednostavna i generalno bezbolna metoda. Izvodi se u sklopu ginekološkog pregleda. U vaginu se ulazi spekulumom i pomoću štapića i četkice se uzima bris sa prednje i zadnje strane grlića materice i iz kanala grlića materice. Od dobijenog uzorka se pravi citološki razmaz ( ćelije se razmažu po predmetnom staklu i boje specijalnim bojama) koji se gleda pod mikroskopom.

Tumačenje rezultata testa

Postoje dve vrste klasifikacije resultata testa. Prema staroj klasifikaciji postoji pet grupa nalaza:

PAPA I – uredan nalaz
PAPAII – netipične zapaljenjske promene
PAPA III – displazija (blaga, srednje teška ili teška)
PAPA IV – carcinoma in situ
PAPA V – sumnja na invazivni karcinom

Bethesda sistem je nova klasifikacija prema kojoj postoji 4 grupe nalaza:

CIV 1 – blaga displazija
CIV 2 – umerena displazija
CIV 3 – teška displazija
CIS – carcinoma in situ

Osetljivost Papanikolau testa je između 75 odsto i 80 odsto, što znači da postoji mogućnost dobijanja lažno pozitivnih i lažno negativnih rezultata. Test je lažno pozitivan kada pokazuje promene koje ne postoje, a lažno negativan kada ne pokazuje promene koje zapravo postoje. Opasnije ishod je kod lažno negativnih nalaza. Iz tog razloga se PAPA test ponavlja na kontrolnim pregledima i radi kao kombinovana metoda sa kolposkopijom.

Kod sumnjivih rezultata radi se biopsija tkiva grlića materice i patohistološka analiza koja je definitiivna.

Zašto je bitno redovno raditi PAPA test?

Ova jednostvna i brza metoda omogućava ranu dijagnozu i pravovremeno lečenje pretećeg karcinoma grlića materice. Redovnim kontrolisanjem moguće je smanjiti rizik od umiranja i do 90 odsto.

(Danas)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ginekologija
Komentari (0)
Dodaj komentar