Deset posto parova spava odvojeno

Nedavno istraživanje u Velikoj Britaniji ukazalo je na zanimljive rezultate: "U deset posto brakova, bračni partneri spavaju u odvojenim spavaćim sobama."
Anketa rađena za potrebe jedne osiguravajuće firme otkrila je da 7% Britanaca provodi više vremena sa svojim kućnim ljubimcem nego sa svojim partnerom.
U suštini, studija je pokazala da skoro dve petine Britanaca (39%) "ima zdravije odnose" zato što "ima veću nezavisnost u svojoj vezi".
Ljubav će nas čuvati
Istraživači su razgovarali sa 1.005 odraslih osoba koje su bile u vezi sa partnerom (bračna ili nevenčana zajednica):

  • 13% britanskih parova spava u odvojenim krevetima bar jednom nedeljno
  • 5% parova smatra da su srećni u svojoj vezi zato što imaju zasebne spavaće sobe
  • 22% ispitanika često ima neke svoje odvojene aktivnosti kao što je druženje sa prijateljima ili porodicom

Psihoterapeut Filip Hodson kaže da ideja po kojoj bračni parovi treba da rade sve zajedno verovatno datira iz viktorijanskog doba: "Sredinom 20. veka smatralo se da bračni parovi treba da žive romantičnim životom uz ogromne količine zajedništva, a u današnje vreme se postavljaju i neka nova pitanja i neki novi standardi."
Veća nezavisnost
Filip Hodson, saradnik Britanske asocijacije za savetovanje i psihoterapiju, kaže da se menjaju trendovi, pa današnji parovi žele veću samostalnost: "Odnos muškarac-žena se promenio. Mnoge devojke danas nadmašuju muškarce u školi, a veliki broj žena radi odgovorne poslove i ima veće plate na radnom mestu nego što je to ranije bio slučaj. Žene posle feminističke revolucije imaju veće samoopredeljenje, što nije bio slučaj pre dve ili tri generacije. Ranije su žene zavisile od svojih muževa i udavale se uz obavezu i čast da vole i slušaju svoje muževe ostatak svog života."
U današnje vreme mnogi parovi vode "nezavisne živote", pa pojedine slavne ličnosti žive u odvojenim susednim kućama zbog svojih obaveza ili sklonosti (partner glasno hrče…).
Užurbani način života
Najnovije istraživanje pokazuje da britanski parovi provode u proseku 22 sata zajedno tokom radne nedelje, odnosno nešto oko četiri sata dnevno. Skoro polovina njih (47%) smatra da je za tako nekvalitetan način života krivo neadekvatno radno vreme i velike radne obaveze.

  • skoro petina britanskih parova (19%) večera u različito vreme
  • u deset posto slučajeva parovi kuvaju (spremaju) jedno jelo za sebe, a potpuno različito jelo za drugog partnera
  • 15% njih smatra da je bračni partner njihova sušta suprotnost, da ima potpuno različita interesovanja ili različit hobi
  • 44% smatra da su međusobno različiti ukusi i hobi partnera dobri za jaču vezu
  • 7% partnera više vremena provodi sa svojim kućnim ljubimcima nego sa partnerom
  • 5% je priznalo da bi radije provelo noć sa svojim psom ili mačkom nego sa svojom drugom polovinom (bračnim partnerom)

Mišljenja
Filip Hodson je autor knjige "Koliko je savršen Vaš partner?" i izneo je neka svoja zapažanja:

  • Dobro je da ne trošite svoje vreme na stvari koje stvarno ne volite da radite, ili su vam dosadne i glupe. Pošteno je da sami uživate u nekim aktivnostima ako vidite svoju partnerku kao prepreku tome.
  • Jedna osoba ne mora biti stalno sa vama: vaš omiljeni teniski partner, partner u skijanju, partner u ronjenju ili u nečem drugom?
  • Ne treba preterivati sa samostalnim aktivnostima u braku koje su dobre za međusobni odnos. Ako ste zaboravili ime svoje žene, onda je očigledno da je došlo da razdvajanja.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

Bračna vezaemancipacijaemocionalna vezafeminizamhobiljubavodnosi između partneraodnosi u brakurazlicitosti
Komentari (0)
Dodaj komentar