Dva presudno bitna faktora za zdravlje žena

Briga o zdravlju žene zavisi najviše od ličnog stava, a najzastupljenije razmišljanje o zdravlju žena je zdravlje dojke i period promena životnih ciklusa, od menstruacije do menopauze. U malo manjoj meri, kao treća stvar, navodi se briga o liniji, naročito u predelu stomaka, i uticaju na opšte zdravlje organizma.

Uz pomoć stručnjaka sa Klinike Mejo, izdvajamo odgovore na pitanja vezana za zdravlje žena, zdravlje dojke i životni ciklus žene:

Zdravlje dojke

Osnova za zdravlje dojki i redovne brige o njima jeste samopregled. Čestim samopregledom stiče se rutina i osećaj kada je tekstura grudi osetljivija, kao i razlika u veličini dojki za vreme menstrualnog ciklusa. Žene koje su svesne značaja samopregleda znaju šta i kada znače primetne promene na grudima, kao i da bilo šta nesvakidašnje i čudno prijave svom lekaru radi pregleda ili radi konsultacije. Takođe, žene koje razmišljaju o povećanju ili smanjenju svojih grudi treba pre operacije da se konsultuju sa svojim lekarom o mogućim rizicima i posledicama.

Redovan samopregled dojki je preduslov da se bilo kakve promene na dojci na vreme uoče, u najranijoj fazi, kada je lečenje i najuspešnije.

Životni ciklusi žena

Životne faze žena obuhvataju period od prve menstruacije i reproduktivnih ciklusa pa sve do završetka menopauze. Razumevanje ženskih životnih faza i razumevanje same biologije žene – suština su životnih ciklusa.

Svakog meseca jajna ćelija se oslobađa iz jajnika tokom ovulacije, ona putuje niz jajovodnu tubu gde se, u slučaju odnosa, oplođuje spermatozoidom. Ako se oplodi, implantira se u oblogu materice, čime se stvaraju uslovi za trudnoću i rađanje deteta. U suprotnom, jajna ćelija i obloge tokom menstruacije odlaze iz organizma.

Ovaj proces se ponavlja sve do perimenopauze (vreme kada žensko telo započinje prelazak u menopauzu). Životne faze žena često su praćene simptomima i pojavama poput menstrualnih grčeva, promena raspoloženja, povišene temperature, promena telesne težine i slično.

Početak menopauze i sam tok menopauze posebna su faza u životu žene sa karakterističnim simptomima, naročito prvih meseci (prestanak menstruacije, preznojavanje, nesanica…) koje treba razumeti i sa njima živeti normalno.

Najbitnije za žene jeste da razumeju svoj organizam i prilagode se svim promenama koje godine donose.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

dojkemenopauzamenstruacijamenstrualni ciklussamopregled dojkizdravlje ženeživotni ciklus
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    sex 2 puta dnevno, svaki dan. Ako neće, ima drugog ili više njih