Među nama su: 12 ubica seksa

Smanjenje polnog nagona ili libida je veoma složen problem koji može da se javi u vezi dvoje ljudi. Uzroci mogu biti: neka bolest, ali i mnogi, naizgled sitni, porodični, poslovni ili psihički problemi.

Gubitak ili smanjenje polnog nagona se javljaju i kod muškaraca i kod žena, a uzroci i posledice mogu biti veoma različiti. Interesantni su podaci dobijeni istraživanjima . U Americi oko 30 % žena ima problema sa svojim libidom. Trećina muškaraca starijih od 40 godina ima problem sa erekcijom, a u Nemačkoj taj broj iznsi oko 8 milona ljudi. Navešćemo neke razloge koji mogu negativno da utiču na libido:

Hronične bolesti
Neke organske bolesti negativno utiču na libido i žena i muškaraca kao što su: visok krvni pritisak, problemi sa cirkulacijom, dijabetes, povišeni holestereol, depresija, neurološke bolesti, teška oštećenja jetre ili bubrega, hormonske promene… Redovnim terapijama i „držanjem hronične bolesti pod kontrolom“ negativni uticaj ovih bolesti na libido se može znatno smanjiti.

Pušenje
Pušenje višestruko utiče na smanjenje polnog nagona. Pušači svojim mirisom na dim i duvan mogu da „ubiju seksualnu volju“ svog partnera. Pored toga dokazano je da pušenje negativno utiče na smanjenje cirkulacije, na povećanje krvnog pritiska, na oštećenje krvnih sudova, i na druge organe, a to posredno utiče na smanjenje polnog nagona.

Lekovi
Mnogi lekovi, a naročito oni neurološki ili za smirenje, utiču na smanjenje polnog nagona pa treba i to uzeti u obzir. Ali i ovaj problem se može rešiti uz savetovanje sa lekarom pa onda treba voditi računa o vrsti lekova o načinu i vremenu upotrebe. Važno je voditi računa o tome da lekovi sa nekim drugim uticajima mogu dodatno povećati li smanjiti polni nagon.

Droga
Droga je opasna pre svega po zdravlje i život, a onda i po libido. Obično u početnom stadijumu narkomanije mala količina opojnih sredstava povoljno utiče na libido, ali kasnije se javlja zavisnost od droge, postepeno povećanje količine uzete droge, a tada od libida „nema ništa“.

Psihički problemi
Na nedostatak seksualne želje utiču i neka psihička stanja kod pojedinaca koji su u vezi: nezadovoljstvo u vezi, problemi sa seksualnom orijentacijom, seksualna dosada, nedostatak seksulane želje, hormonske promene…

Ishrana i prekomerna težina
Nepravilna ishrana sa previše kalorične i začinjene hrane, sa malo voća i povrća utiče i na preteranu gojaznost i na smanjenje polnog nagona.

Fobije
Razne fobije u jačem pa i u blažem obliku mogu negativno da utiču na seksualnu volju ili seksualno zaovoljstvo. Neke od fobija su: strah od polnih bolesti, strah od infekcija, strah od trudnoće, preterana stidljivost…

Alkohol
Alkohol u manjim količinama može biti stimulans za „dobar seksualni odnos“ ali preterana količina alkohola negativno utiče i na seksualne želje i na seksulanu „moć“. Previše alkohola u krvi ili hronično alkoholisano stanje otupljuje sve reflekse, sve želje i mogućnosti pa tako i utiče na libido naročito muškaraca. Još nešto što mnogi zaboravljaju „zadah i miris“ pijanog muškarca mogu potpuno uništiti volju za seksom kod njegove partnerke.

Nedostatak komunikacije
Ako u vezi nešto ne štima i počne otuđivanje, smanjenje međusobnih razgovora i komunikacije, onda tu nema ni seksualne želje ni požude. Zato je važno da dvoje komuniciraju, razgovaraju o svemu i svim problemima pa i o seksulanim problemima. Tempo života i nedostatak vremena, savremeni način života, previše ambicija i stalna jurnjava za: karijerom, poslom i parama, stvara preveliku napetost i umor koji negativno utiče na seksualne želje i mogućnosti pojedinca, bilo muškarca bilo žene.

Životni stil
Savremeni način života može veoma negativno da utiče na ljubavni život muškarca i žene. To podrazumeva: stalnu vožnju kolima, stalni sedeći položaj, nepravilna i neredovna ishrana, nedovoljno fizičkih aktivnosti i slično…

Umor i san
Stalni psihički i fizički umor neredovno i nedovoljno spavanje su još jedna potencijalna opasnost po vaš seksualni život na kratke ali i na duge staze.

Stres i napetost
Stres i napetost su negativna posledica savemenog načina života, a to su: napetost i stresne situacije na poslu, u porodici, u okruženju, u saobraćaju… Stres i napetost su takođe potencijalne „ubice našeg libida“.

Šta činiti?
Naveli smo neke od najznačajnijih „ubica“ libida kod muškaraca i žena pa se na osnovu toga može zaključiti i kako se ponašati u životnim situacijama da prevaziđemo njihov uticaj na naš seksulani život i život uopšte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

libidoseks
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Adolf

    Zaboravili ste najmodernije ubice,mobilni i kompjuter.Žene radije „jašu“ čas jedan,čas drugi,umesto da zajašu pravu stvar.

  • Dragan Cvetkovic

    Naveli smo neke od najčešćih razloga za smanjenje libida ili „ubice seksa“, koje su naučnici uočili. Ne možemo reći, generalizovati, da na libido ili želju za seksom utiče negativno ili pozitivno to kako partner izgleda, koje je: rase, visine ili debljine. To zavisi od samih ljudi i njihovih odnosa, jer je svaki čovek priča za sebe. Ako partneri imaju porblema sa tim ko je koliko često zainteresovan za seks, onda treba međusobno da razgovaraju. razgovorom se mnogo toga može rešiti: ko šta voli, koga šta uzbuđuje, koju pozu odabrati, koji je period dana najbolji za seks i drugo… Ukoliko su želje za seksom isuviše različite, onda se treba obratiti lekaru ili potražiti savet od stručne osobe (psiholog, seksolog…).

  • Decko

    Ubica seksa? Za mene – debele žene…

  • Petrović Milosav

    Ja imam 56 godina, i sa mnom je sve u redu. Mogu da imam seks 2-3 puta dnevno bez problema. Ali žena ne može. Kad joj to pomenem ili počnem, ona bi da eskivira ili da zbrzi nešto, što meni nije cilj, ja volim da meračim i uživam u seksu. Pratio sam, proveravao da nema nekog, ali nema. Na mukama sam. Nekada je prekoravam, nekada se svađamo. Možda je nešto treće. Doduše, ona ima 49 godina. Možda je to i prirodno kod žena. A možda bi trebalo da potražim neku koja hoće i može.

  • Dragan Mihajlović

    Imam 48 godina i od skoro se javio taj problem – nezainteresanovasti za seks. Možda je tu bolest rekla svoje, ali ne znam ima li leka. Moja neurološka dijagnoza je izumiranje moćdanih ćelija i ubrzano starenje mozgra.