Ginekološke tajne (1)

Ponekad niste sigurni šta je istina, a šta su samo glasine o nezi najintimnijnih delova tela?

Stručnjaci iz ove oblasti susreću se u praksi sa mnogim čudnim i nerealnim pitanjima pacijentkinja koje su čule za neki ginekološki problem i misle da se odnosi na njih, iako nije tako. Pitali smo eminentne ginekologe koje su najvažnije stvari koje treba znati o održavanju sopstvenog seksualnog zdravlja. Evo nekih tajni ginekologije koje će vas možda iznenaditi:

Pilule za kontrolu rađanja mogu biti uzrok smanjenja seksualne želje.

Ovo vam ginekolog obično ne saopštava kada vam preporučuje pilule za kontracepciju, ali to je istina i događa se mnogim ženama. To važi ne samo za žene u reproduktivnim godinama već i za žene u menopauzi koje koriste pilule da bi smanjile preznojavanje i druge neprijatne simptome ovog perioda.

Šta možete učiniti da vaša seksualna želja bude intenzivna kao što je bila ranije? Ponekad pomaže ako promenite marku pilula za kontracepciju. Ako to ne pomogne, razmislite o nekom drugom sredstvu za kontrolu rađanja poput spirale (ako ste u monogamnoj vezi) ili kondoma.

Da biste smanjili neke neprijatne propratne efekte pilula za kontrolu rađanja, poput mučnine, uzimajte ih vaginalno.

Ginekolozi kažu da taj način nije štetan, a može biti vrlo efikasan, naročito ako imate probleme sa oralnim uzimanjem kontraceptivne pilule.

U američkom magazinu „Kontracepcija“ objavljena je studija u kojoj je eksperimentalno istraženo vaginalno uzimanje pilule: prva grupa žena pila je pilulu, a druga grupa je istu pilulu koristila vaginalno. U drugoj grupi primećeno je manje pojava mučnine, glavobolja, menstrualnih bolova i nelagodnosti u grudima nego u prvoj grupi ispitanica.

Migrene mogu povećati seksualnu želju, a orgazam može zaustaviti migrenozne i menstrualne bolove.

Kada vas boli glava, verovatno vam je seks poslednja stvar na pameti. Nemojte, međitim, biti iznenađeni ako primetite pojačanu seksualnu želju u periodima pred migrenu, oko 24 časa ranije. Doktori nisu sigurni šta je uzrok ove pojave, ali pretpostavlja se da bi to moglo biti povezano sa povećanjem nivoa serotonina. Moguće je da ova supstanca koja se nalazi u mozgu uzrokuje povećanje seksualne želje.

Dokazano je, takođe, da se migrena u samom početku 20% može sprečiti – orgazmom. Od ranije je poznato da orgazam pomaže i u zaustavljanju menstrualnih grčeva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ginekologijakontracepcijakontraceptivnepilule
Komentari (0)
Dodaj komentar