Ginekolozi i priča o seksu

Mnogi ginekolozi ne pitaju žene dovoljno o njihovom seksualnom životu ili o njihovoj seksualnosti, što može ugroziti brigu o ženskom zdravlju. Takođe, veliki broj žena se ustručava da o ovim temama razgovara sa lekarima.
Prema novoj studiji iznetoj u časopisu "Seksualna medicina" (The Journal of Sexual Medicine), anketirano je 1.150 ginekologa, a više od 63% je reklo da obično pita žene o njihovom seksualnom životu. Ipak, ni ovi lekari obično ne pitaju žene o drugim aspektima njihove seksualnosti. Na primer, samo 40% lekara je pitalo žene o seksualnim problemima ili seksualnim disfunkcijama. Samo 29% ginekologa je pitalo žene o seksualnom zadovoljstvu, a samo njih 28% je interesovala "stvarna" seksualna orijentacija pacijentkinja.
"Najalarmantniji nalaz je da relativno veliki broj ginekologa retko (ili nikada) razgovara sa pacijentkinjama o seksualnoj orijentaciji, što je prosto nedopustivo", kaže autor studije doktor Stejsi Lindau Tesler, vanredni profesor akušerstva i ginekologije na Univerzitetu u Čikagu.
Usled toga, žene koje su lezbejke ili biseksualke mogu se osećati pred ginekologom kao osramoćene, žigosane, tj. prema njemu postaju nepoverljive, pa ne iznose ni svoje prave probleme.
"Čak i kada lekari znaju da je njihov pacijent lezbejka, oni često mogu pogrešno pretpostaviti da ona nije zainteresovana za rađanje ili za kontracepciju", kaže dr Lindau.
Postoje mnoge barijere
Nova studija nije razmatrala sve razloge zašto lekari ne postavljaju pacijentkinjama kao temu seks već je samo ukazala na problem.
Postoji izvestan broj prepreka koje utiču na sposobnost akušera (ginekologa) da pokrene ovu temu: mali broj tretmana za seksualne disfunkcije kod žena, bojaznost da će osramotiti ili uvrediti ženu (pacijenta), jednostavan nedostatak vremena (prezauzetost, veliki broj pacijenata …) za potpunu brigu o pacijentima…
Dr Lindau poručuje ženama: "Ako ste zabrinute za svoje seksualne funkcije, ili imate bolove tokom seksa ili ne doživljavate zadovoljstvo, kažite to svom lekaru. A ako vaš lekar ne želi o tome da razgovara ili nije u stanju da razgovara o tome, tražite uput za drugog lekara."
Stručnjak za zdravlje žena dr Donika Mur slaže se sa predlozima dr Lindau. Ona je u Njujorku predsednik "Women’s Health Group in Far Hills" i predlaže pacijentkinjama: "Ako vaš lekar ne pominje vama važnu temu, onda vi treba da postavite pitanje njemu o svojim problemima."
Ne postoje uvek jednostavni odgovori na pitanja o seksulanim problemima. Ginekolozi se slažu sa tim da ženska seksualnost zavisi od više složenih faktora.
Postoji toliko mnogo faktora koje je teško shvatiti i koji idu uz žensku seksualnost: seksualna osetljivost, seksualno uzbuđenje, učestalost seksualnih odnosa, bol pri seksualnom odnosu, seksualno zdravlje, seksualna disfunkcija…
Napomene
Dr Džil Rabin je šef ambulantne nege za ginekologiju i akušerstvo na Long Ajlendu u Jewish Medical Center in New Hyde Park u Njujorku. Ona upozorava da nova studija skreće pažnju na veoma važno zdravstveno pitanje: "Ako neka pacijentkinja ima smanjen libido, ne želi seksualne odnose sa muškarcima, ne oseća se prijatno pri seksualnim odnosima ili oseća bol tokom seksa, razlozi za to mogu biti različiti: hiperaktivna bešika, bolesti srca, depresija, seksulane disfunkcije, šećerna bolest…
Iz navedenog se može zaključiti da ako lekar nekad ne pita pacijentkinju o seksu može da propusti priliku da ustanovi dijagnozu, a samim tim neće naći način kako da je leči. Postoje mnogi psihološki i medicinski razlozi za eventualnu grešku ako lekar propusti da pita pacijentkinju o seksu i njenoj seksualnosti.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

akušerstvobiseksualnostginekologijakontracepcijalezbejkamenstruacijaradjanjeseksseksualna orjentacijaseksualnost
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    A sad kao lako je pitati zenu o njenoj seksualnosti, one jedva cekaju da ih to pitas. Nisu vam ginekolozi krivi.