Hormon ljubavi

Naučnici se već dugo pitaju šta obično sprečava muškarce od zbližavanja sa drugim nepoznatim ženama? Na to pitanje i žene bi želele da znaju tačan odgovor.

Varanje je lako razumeti, barem sa biološke tačke gledišta. Što više seksualnih partnera muškarac ima, to je veća verovatnoća da će preneti svoj genetski materijal na sledeće generacije.

Postavlja se pitanje šta je to zbog čega toliko muškaraca odluči da se skrasi, venča i dugo ostane deo porodice koja podiže decu.

Da li postoji hormon ljubavi?

Istraživači misle da je to možda zbog oksitocina, odnosno hormona koji se oslobađa tokom seksa i drugih intimnih aktivnosti poput grljenja ili držeći se za ruke, za šta je dokazano da jača društvene veze i kod drugih sisara.

Oni su otkrili da ovaj hormon povećava privlačnost muškaraca prema njihovim partnerkama, čak i kada su im predstavljene fotografije drugih žena.

U istraživanju je učestvovalo 20 muškaraca koji su bili u ozbiljnim vezama, koje su u proseku trajale 28 meseci. Oni su povremeno mirisali nazalni sprej koji sadrži oksitocin, odnosno neaktivni placebo sprej.

Na prvom testu, muškarci su gledali fotografije svojih partnerki i žena koje nikada nisu upoznali. Fotografije ovih žena su pažljivo uparene tako jedna nije bila drastično privlačnija od druge.

U drugom eksperimentu su gledali fotografije svojih partnerki i žena koje poznaju, ali sa kojima nisu bili u vezi, kao što su žene koje svakog dana sreću na poslu.

Nakon toga su muškarci ocenjivali osećaj privlačnosti na osnovu pregledanih fotografija. Oni su dosledno ocenjivali svoje partnerke kao atraktivnije i privlačnije od ostalih žena, a u većini slučajeva, miris oksitocina je povećavao taj efekat u odnosu na placebo.

Šta se dešava u mozgu?

Ono što je zaista fasciniralo istraživače jeste to što se dešavalo u mozgovima muškaraca.

Pod uticajem oksitocina, dva područja mozga odgovorna za osećanja zadovoljstva i nagrade, aktivirala su se kada su muškarci videli lica svojih partnerki. Međutim, prizor drugih žena je imao suprotan efekat, odnosno suzbijaći osećaj zadovoljstva.

Stručnjak koji nije učestvovao u istraživanju izjavio je da rezultati pokazuju da parovi koji održavaju visok nivo intimnosti u odnosima mogu stvoriti jače veze.

„Kada prvi put postajete intimni, tada se oslobađa puno dopamina i oksitocina. Tako se stvara ta veza između nervnih sistema koji obrađuje vizuelne signale, vaš glas i sistem nagrađivanja“, kaže Lari Jang, profesor psihijatrije na Emori Univerzitetu u Atlantim koji se bavi proučavanjem uloge oksitocina u društvenim vezama.

„Kako vreme prolazi, parovi postaju manje intimniji, pa neke veze počinju da se raspadaju. Ali aktivnosti koje oslobađaju oksitocin, kao što su gledanje u oči, držanje za ruke, poljupci i seksualni odnosi, mogu pomoći da se veza obnovi i učvrsti“, zaključuje on.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

genetikahormoniljubavmuškarcipriblačnostseksualna privlacnostvaranjevernostžene
Komentari (0)
Dodaj komentar