Hormonske promene – promene raspoloženja

Veliki broj žena sve se češće žali na česte promene u raspoloženju koje se javljaju usled mesečnog menstrualnog ciklusa. Procenjuje se da čak 3-9% žena u plodnim godinama iskusi predmenstrualni sindrom (PMS), koji često prate izuzetno ozbiljni simptomi depresije.
"Prilikom svakog ispitivanja žena, većina ističe da se mnogo bolje oseća tokom leta, a primetnije gore za vreme zime", navodi Džin Endikot, profesor kliničke psihologije na Kolumbija univerzitetu, odseku za specijaliste i hirurge.
S obzirom na to da nema mnogo potvrđenih konkretnih istraživanja o uticaju sezonskih promena na raspolože prouzrokovano menstrualnim ciklusom, dr Endikot ističe da ova činjenica, iako nije 100% potvrđena, ipak ima puno smisla. Činjenica je da da svetlost utiče na opšte raspoloženje i depresiju, ali tu je i pozitivan uticaj dužeg provođenja vremena napolju i bavljenja fizičkim aktivnostima tokom letnjih meseci na raspoloženje i pojavu depresije koja je u vezi sa menstrualnim ciklusom. Ova veza takođe ima i jako čvrstu biološku osnovu. Naime, poremećaji u raspoloženju izazvani promenama u godišnjim dobima, od kojih pate mnogi ljudi, mogu biti prouzrokovani promenama u cirkadijarnom ritmu. To je prorodni ritam metaboličkih funkcija u organizmu koje su uslađene sa prirodnim pojavama, pre svega sa smenom dana i noći. Kada je ritam ispravan, onda se lučenje određenih hormona dešava u pravo vreme, ali, ako, na primer, osoba ne ide na spavanje u isto vreme, ustaje u različito vreme, to utiče na i druge fuckije. Otkriveno je i da promene u ravnoteži hormona estrogena i progesterona prouzrokuju pojavu poremećaja u cirkadijarnom ritmu.
PMS ili depresija?
Pre nego što sa sigurnošću potvrdite da su vaše nagle promene u raspoloženju u vezi sa vašim menstrualnim ciklusom, stručnjaci preporučuju vođenje malog dnevnika u toku prva tri meseca. Kod mnogih žena koje su ubeđene da je glavni uzrok njihovih promena u raspoloženju PMS, pravi uzroci zapravo leže u nečem drugom.
Ukoliko dnevnik pokaže da su nagle promene u vašem raspoloženju zapravo direktna posledica menstrualnog ciklusa, kako ustanoviti jesu li one toliko ozbiljnog karaktera i da je preko potrebno obratiti se lekaru?
Kako biste to lakše utvrdili, dobro razmislite o sledećim pitanjima:

  • Da li se u tim trenucima ne osećate samo izuzetno osetljivo i iritirano već dolazite i u ozbiljan sukob sa partnerom ili decom?
  • Da li vas ovi trenuci onemogućavaju da se opustite i uživate u omiljenim aktivnostima i porodičnom životu?
  • Da li dolazi do pojave ozbiljnih poremećaja u vašoj sposobnosti da normalno funkcionišete, u vašoj ishrani ili snu?
  • Da li se javlja intenzivna uznemirenost i povećana samokritičnost?
  • Da li se javljaju mračne i morbidne misli o smrti, praćene idejama o ubistvu ili želji da umrete?

Ukoliko ste potvrdno odgovorili na nekoliko od ovih pitanja, istoga trenutka posetite lekara, jer ukoliko ovi simptomi počnu ozbiljno da utiču na vaš celokupni život, u svim sferama, vreme je za profesionalnu pomoć.
Lečenje
Postoji nekoliko veoma uspešnih načina za lečenje i smanjenje posledica: kognitivno-bihejvioristička terapija i terapija poznatija kao "svetlosna kutija" (simuliranje svetlosti, poput one koja se javlja u našem svakodnevnom okruženju, a koja dovodi do biohemijskih promena u mozgu koje pozitivno utiču na naše opšte raspoloženje), kao i lekovi iz grupe antidepresiva, zatim lekovi koji se koriste za lečenje uznemirenosti i razne terapije u čijoj je osnovi manipulacija hormonima.
Ukoliko su navedeni simptomi veoma izraženi, način lečenja i izbor lekova treba prepustiti lekarima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

pms
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Vlada Rosić

    Dakle, kao muž čija žena ima većinu ovih simptoma, zbog kojih oboje možemo doživeti veoma neprijatne trenutke, reći ću vam da u Aranđelovcu žena sa problemom PMS-a nema kome da se obrati za pomoć. A zašto je to tako, to je posebna tema. Verujem da ovako nije samo u Aranđelovcu.

  • Marijana Srdić

    Uticaj hormona u životu žene je velik, a nije redak slučaj i poremećaja hormona, poremećaja ciklusa, perioda plodnosti.