Injekcije za kontracepciju

U Velikoj Britaniji dostuna je, prvi put, injekcija za kontracepciju koja se slobodno može kupiti i koristiti, ne odlazeći na lekarski pregled.

Nova injekcija sadrži hormon medroksiprogesteron-acetat i namenjena je jednokratnoj upotrebi bez pripreme igle ili šprica. Pored nje, u Velikoj Britaniji dostupne su još dve vrste injekcija za kontracepciju, ali se one ne daju samostalno.

Sve tri injekcije sprečavaju ovulaciju i obezbeđuju kontracepciju najmanje 13 nedelja.

Nova injekcija licencirana je od relevantnih zdravstvenih ustanova i agencija još 2011. godine. Posle toga, korišćenje injekcije odobreno je u skladu sa lekarskim kliničkim smernicama, a od ove godine i za samostalno korišćenje. Odobrenje za samoubrizgavanje injekcije u toku je i u drugim evropskim zemljama. Kada će ove injekcije biti dostupne na našem tržištu – nije nam poznato.

Postavlja se pitanje o eventualnim neželjenim efektima korišćenja injekcije. Proizvođač navodi da se korišćenjem ove injekcije smanjuje nivo estrogena u telu, a zbog toga i gustina koštane srži. Gubitak koštane srži od posebnog je značaja kod mlađih osoba.

Žene, kaže se, treba da prilagode eventualno korišćenje injekcije menstrualnom ciklusu, jer u suprotnom može doći do većeg krvarenja nego obično. Proizvođač ukazuje i na mogućnost povećanja težine dok se koristi ova injekcija.

Na kraju se navodi i upozorenje.

Koje žene i kada ne bi smele da koriste injekciju?

  • žene sa ili pod sumnjom maligniteta dojke ili polnog organa
  • žene sa metaboličkom bolešću kostiju
  • žene sa tromboembolijskom bolešću
  • žene sa trenutnim cerebrovaskularnim oboljenjem ili istorijom tog oboljenja

Saznajte više o kontracepciji…

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

injekcije za kontracepcijukontracepcijanova sredstva za kontracepciju
Komentari (0)
Dodaj komentar