Kako prepoznati prve simptome menopauze?

Menopauza je vreme u kome nastaje poslednje menstrualno krvarenje uzrokovano cikličnim delovanjem hormona jajnika na sluzokožu materice (endometrijum).

Na našem geografskom podneblju najčešći životni period u kome nastaje menopauza je starost između 48. i 51. godine života. Veoma su retke osobe kod kojih redovni menstrualni ciklusi traju do šezdesete godine. Nažalost, zbog uticaja faktora okoline, težih bolesti, operacija, stresnih situacija i delovanje nekih lekova – funkcija jajnika može prestati i pre 40. godine života, i tada govorimo o ranoj menopauzi ili ranoj insuficijenciji jajnika.

Prirodno nastala menopauza može se dokazati retrospektivno, na osnovu podataka dobijenih od žene, tj. da poslednjih godinu dana nije imala menstrualne cikluse, ili ranije na osnovu hormonskog statusa (određivanje hormona iz krvi).

Tokom životnog ciklusa žene, dva perioda karakterišu značajne promene hormona koji uzrokuju normalan seksualni razvoj i postizanje sekundarnih seksualnih karakteristika koje odlikuju ženu. To su pubertet, koji označava razvoj polne sfere i pripremanje organizma za period rađanja posle 16. godine života, i prestanak tzv. reproduktivnog perioda, tj. menopauza, kada prestaje mogućnost rađanja i nastaju promene koje vode u starost.

Menopauzni sindrom predstavlja skup simptoma i znakova u menopauzi koji su posledica poremećaja ravnoteže hormona, a mogu trajati od nekoliko meseci do nekoliko desetina godina.

Perimenopauza je period od 3 do 5 godina pre menopauze, u kome dolazi do promena u odnosu na obilnost, trajanje i učestalost menstrualnih ciklusa, pojave preznojavanja i nesanice, ali periodi bez menstruacije ne traju duže od tri meseca. Po definiciji ovog pojma, podrazumeva se da je ovaj period vremenski ograničen na godinu dana od poslenje redovne menstruacije. Međutim, kako brojni simptomi menopauznog sindroma ne prestaju godinu dana nakon poslednje menstruacija, postavlja se pitanje da li je opravdano sindrom i zadržati.

Klimakterijum je termin koji se odnosi na involutivni period koji obuhvata 5 godina pre i nakon menopauze, a označava vreme u kome dugotrajni nedostatak ženskog hormona estrogena vodi ka generalizovanoj atrofiji kože, smanjenju čvrstine kostiju – osteoporozi i sklonosti ka razvoju bolesti srca i mozga, što se može završiti infarktima ovih organa. S obzirom na ranije navedeno, klimakterijum traje 5-10 godina, a obuhvata period perimenopauze, menopauze i postmenopauzni period.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

klimakterijummenopauza
Komentari (28)
Dodaj komentar
  • Anita

    Pozdrav svim zenama. Ako bi mogla pomoc, imam 38 godina i zadnja dva ciklusa su mi bila svega par kapi, ovak mesec nisam ni dobila. Sa li da idem kod lekara ili nije nista alarmantno. Hvala puno

  • Biljana

    Drage moje, sad mi je malo lakše. Imam 44 god, poslednjih par menstruacija dobijam na 15-16 dana. Traju tri, četiri dana. Kod državnog lekara mi zakazaše za septembar(sad je maj). Zbog teksta i komentara sam malo manje uplašena jer vidim da se mnogima događaju slične stvari. Pozdrav svima!

  • Danijela

    Imam 39. godina i do pre dva meseca sam imala redovan ciklus i posle toga ciklus koji je trajao 7_8 dana a obicno traje3_4 daba. Od tada nisam imala ciklus , da li je to normalno ili trebam da se zabrinem. Imam jske i ceste glavobolje, nesanice, naglo mi se menja raspolozenje

  • Mama71

    Imam 45 godina i bebu od 5 meseci. Nema tu pravila…

  • Enny

    Imam 51 god, uredan menzis, nikakve simptome menopauze. Koristim zdravu prehranu, pijem biljne čajeve, meso jedem rjetko, uglavnom ribe, voće, povrće, žitarice, orašaste plodove. Svakog dana hodam sat i pol dva puta, tj. vježbam. Pozitivno mislim i živim. Pozdrav

    • Anonimni

      Imam 44 godina i nisam sigurna dali je nastupilo doba moje menopauze ali ima toliko simptoma koji bi mogli da ukazuju na to.Jedna stvar me samo zbunjuje i volela bih da mi neko ako je jmao simptom kao i ja prevremena menstruacija, odnosno ciklus izmedju ciklusa?.

  • Ana

    Članak je dobar, treba ih još. Žene, glavu gore i napred…

  • Amra Omerbegović

    Molim vas, pročitah ovdje, menopauza – najljepši period žene. To je najveća nebuloza koju sam pročitala, tolika se fobija uvukla u mene zbog ovih krvarenja i neredovnih ciklusa i migrena i činjenice da žena stari i gubi sve ono što čini zadovoljustvo ženama, pa koja žena se raduje ovom razdoblju, 50 mi je i ništa ne mogu planirati upravo zbog toga kad će me ciklus iznenaditi, mogu samo da zaključim prave su sretnice one koje prođu bez poteškoća. Ponekad se pitam zašto su muškarci toliko privilegovani po pitanju svega… Sretno, ženski rode. Srdačan pozz.

    • anabela

      Amra, i ja sam napunila 49 godina i slicno se osjecam kao ti….. Ljetos mi se desilo da sam dva mjeseca imala ciklus (nekad slabije , nekad jace…ali bez prekida) onda normalno posle mjesec dana, a, sad vec dva mjeseca nista… i tacno , nista nemogu planirati , ni putovanje ni ostale obaveze, jer svaki put imam poprilicno jake bolove, tokom ciklusa. A o valunzima, bolje da ne pricam…kao da mi neko gurne glavu u dobro zagrijanu rernu….i to traje po desetak minuta, puno puta u toku dana…. Pijem povremeno ESTROFACT, kad bas vise ne mogu da podnesem valunge…. Nemam klasicnu nesanicu, ali mi se cesto desi da se probudim oko 4-5 sati ujutro, i ne mogu vise da zaspim… tako da , svakoj zeni , koja ulazi u menopauzu-puno srece i strpljenja… I OBAVEZNO kontrole kod ginekologa i eho dojki…

  • Branka Mitrevska

    Imam 54 godine, 3-4 godine već nemam ciklus, a sad sam opet dobila. Šta je sad ovo i da li se često dešava kod žena u menopauzi? Pozz.

  • Andrea Manjerović

    Pozdrav. Imam 40 god. i malo sam u nedoumici. Menstruacija mi pomalo slabi, traje svega 3 dana, a prije sam imala po 5-7 dana. Noću se budim znojna, imam problema sa disanjem, i to isključivo noću (osjećam kao da ostajem bez zraka), naglo osjetim žarenje u obrazima i promijene raspoloženja. Ne znam da li su to počeci predmenopauze?

  • Rada Konjević

    Imam 46 god. i menstruacija mi traje već 2 mjeseca, s tim što je nekad pojačana, a nekad umanjena. Na pregledu mi je ginekolog rekao da je sve u redu, pa me zanima da li je to posledica menopauze?

  • Draženka Crlenjak

    Dobar dan, imam 43 god. i polako osjećam tu toplinu kroz tijelo, i to par puta u danu, imala sam jednom 2 puta menstruaciju u mjesecu, i sad kada trebam dobit, ovo je prvi put da je nema već 14 dana, a test je pokazao da nisam trudna, a pila sam tablete Euthyrox samo 1 mj. i prestala ih piti, i sad mi nedostaje menstruacija. Unaprijed hvala na odgovoru.

  • Zorica Ilić

    imam 39 godina i već desetak meseci mi se dešava da dobijam jake napade vrućine, znojenje, nervoza, nesanica, nagle promene raspoloženja, a što se tiče menstruacije, postala je neredovna, nekad mi kasni po dve nedelje i traje jedva dva dana, a nekad dobijem i na 20 dana i traje po 10 dana, jako obilno i bolno. Da li su to simptomi klimaksa?

  • Mediha Kokorović

    Imam 46 godina i još imam redovnu menustraciju, al’ me zabrinjavaju simptomi koje osjećam pre nego što dobijem menustraciju – samo spavam i umorna sam sve vrijeme. To mi se dešava 7 dana prije i posle menstruacije nekoliko dana. Mene interesuje je l’ to normalno ili bi se trebalo obratiti doktoru.

  • N. N.

    Srpsko društvo za borbu protiv osteoporoze i Udruženje reumatologa Srbije napravili su film „Čvrsto sam rešila“, koji predstavlja savremeni vodič za zdrav život žene u menopauzi. Na jednostavan način je objašnjen proces promena u organizmu žene u ovom životnom periodu i kako ove promene mogu da utiču na zdravlje kostiju. U filmu su opisani i najčešći razlozi za nastanak preloma kostiju u ovoj životnoj dobi, a predstavljeno je i kako se, bez obzira na postojanje određenih faktora rizika na koje ne možemo uticati (pol, starosna dob i genetika), adekvatnim načinom života, pravilnom ishranom, redovnom fizičkom aktivnošću i unošenjem dovoljnih količina kalcijuma i vitamina D, znatno može doprineti prevenciji nastanka preloma.

  • Savka Rikić

    Zdravo. Imam 44 godine i osjećam da polako ulazim u menopauzu, al’ dešava mi se da dobijem dva puta u roku jednog mjeseca, da li su to simptomi ili…? Molim vas, odgovorite mi. Poz.

  • Snežana Mitrović

    Članak nije loš. Trebalo bi da pišete o simptomima. Jer svi mi koji smo se odlučili da ga pročitamo nadamo se konkretnom odgovoru, a ovo je polovičan odgovor. Pozdrav!

  • Adnan Silajdžija

    Hvala na savjetima, odlično je. 🙂

  • Seada Salatić

    U principu članak nije loš, samo treba malo više napisati o simptomima.

  • Tamara G

    Članak je loš. Ne daje niakkve informacije, npr. za menopauzalni sindrom kaže da je „skup simptoma“, što je definicija svakog sindroma, a nigde se ne kaže tačno kakvih, kako se manifestuju na samu ženu.

  • Sakiba Ilsmović

    Imam 40 god i već su dosli takozvani problemi s klimksom.Od maja mjeseca nema mjesečnice, ali zato imam hormonsko-psihičke smjetnje. Dijagnoza je endometrioza u blažem obliku s priraslicama i blago povučen uterus prema unutra, jer su bile dve intervenicje u jako kratkom roku. Zanima me mišljenje drugih osoba o toj hormonskoj teprapiji. Nikakav nalaz na hormnone nisam radila. Samo kažu da je hormonski poremećaj, i to pomješan s psihom, a maternica je UV na prvom kičmenom stubu.

  • Teja Ilić

    Imam 46 godina i do sada imam uredne menstruacije. Verovatno je to potpuno u redu, pošto sam ja zdrava osoba, nikad nisam imala problema s zdravljem.

  • Mirjana Simić

    Što se mene tiče, ja bih mjesečni ciklus ukinula već u tridesetoj, jedva čekam kada će prestat. Svima koji imaju problema, puno sreće!

  • Ljubinka Nešić

    Mnogo žene u menopauzi ne čita tekstove koji se odnose na probleme koji nastaju u menopauzi. I ja sam jedna od njih. Ja već 7 godina nemam menstrualni ciklus, a sada imam 45 godina. Nisam nikada koristila ništa što bi ublažilo valunge. Da li ću imati problema zbog toga?

  • Zlata Trogrlić

    Imam 40 godina i već tri godine nemam menstruaciju. Moj ginekolog smatra da je to normalno, baš ga briga za moje hormone i moje zdravlje. Zabrinuta sam. Hvala unapred.

  • Olivera Milosavljević

    Koristan članak za sve one žene koje polako, ali sigurno ulaze u ovaj period. Samo tako nastavite. Pozdrav!

  • Mila

    Poštovani, danas kada se ovako brzo živi, lepo je na internetu naći pouzdane informacije, kako o menopauzi, tako i o klimaksu, i ženskom i muškom. Treba da je više ovakvih članaka. Pozdrav!