Koliko je opasno imati seks tokom trudnoće?

Trudnicama se tokom trudnoće nameću mnoga pitanja kao što su:

Da li je trudnoća povećala vaše interesovanje za seks?

Da li vam je tokom trudnoće seks poslednja stvar na umu?

Šta je sa seksom dok ste trudni?

U svakom slučaju treba da znate neke činjenice o seksu tokom trudnoće. Odgovori nisu uvek tako očigledni. Evo šta treba da znate o seksu tokom trudnoće:

Da li je u redu imati seksualne odnose tokom trudnoće?

Sve dok se trudnoća odvija normalno, možete imati seksualne odnose koliko često želite.

Međutim, hormonske fluktuacije, zamor, mučnina i nežnost dojke početkom trudnoće mogu smanjiti seksualnu želju. Kako trudnoća napreduje, povećanje telesne težine, bol u leđima i drugi simptomi mogu uticati na vaš entuzijazam za seks.

Emocije mogu uticati na odnos prema seksu kod trudnice na razne načine. Zabrinutost o tome kako će trudnoća ili beba promeniti vaš odnos sa partnerom može da vas natera „na duboka razmišljanja“ – čak i dok nestrpljivo očekujete prinovu u porodici.

Može li seks tokom trudnoće izazvati pobačaj?

Iako se mnogi parovi brinu da će seks tokom trudnoće izazvati pobačaj, to ne treba da vas opterećuje. Većina spontanih poremećaja dolazi zato što se fetus ne razvija normalno.

Da li seks tokom trudnoće nanosi štetu bebi?

Vaša beba je u razvoju zaštićena amnionskom tečnom materijom u materici, kao i snažnim mišićima same materice. Seksualna aktivnost neće uticati na vašu bebu. Lepa zadovoljstva i puno ljubavi tokom trudnoće samo doprinose zdravom razvoju vaše bebe.

Koje su najbolje seksualne poze tokom trudnoće?

Dok god vam je udobno, većina seksualnih poza je u redu tokom trudnoće. Kako trudnoća napreduje, eksperimentišite i pronađite ono što najbolje funkcioniše. Umesto da ležite na leđima, na primer, možda ćete želeti da ležite pored svog partnera ili da se pozicionirate iznad svog partnera ili ispred svog partnera… Neka vaša kreativnost dođe do izražaja, dokle god vam seksualni odnos pruža uzajamno zadovoljstvo i udobnost.

Šta je sa oralnim i analnim seksom?

Oralni seks je siguran tokom trudnoće ako partnerima pričinjava zadovoljstvo.

Analni seks može biti neprijatan ako imate hemoroide povezane sa trudnoćom.

Ako analni seks kombinujete sa vaginalnim seksom može doći do toga da se bakterije koje izazivaju infekcije šire od rektuma do vagine.

Da li su kondomi neophodni?

Izlaganje seksualno prenosivim infekcijama tokom trudnoće povećava rizik od infekcija koje mogu uticati na trudnoću i zdravlje vašeg bebe. Izbegavajte sve oblike seksa – vaginalni, oralni i analni – ako vaš partner ima aktivnu ili nedavno dijagnostifikovanu seksualno prenosivu infekciju.

Koristite kondom ako:

• Niste u međusobno monogamnom odnosu

• Odlučite da imate seks sa novim partnerom tokom trudnoće

Može li seks izazvati prevremeni porođaj?

Orgazmi, kao i prostaglandini u semenu, mogu uzrokovati kontrakcije uterusa. Većina studija nije pokazala da je seks tokom trudnoće povezan sa povećanim rizikom od prevremenog porođaja. Nema nekog rizika ni kada je trudnica pri kraju trudnoće. Međutim, ako ste u opasnosti od prevremenog porođaja, vaš lekar će vam preporučiti izbegavanje seksa.

Postoje li neki razlozi ili vreme kada seks tokom trudnoće treba izbeći?

Iako većina žena može imati seks tokom trudnoće, ponekad je najbolje biti oprezan.

Vaš ginekolog vam može preporučiti izbegavanje seksa ako:

• Imate neobjašnjeno vaginalno krvarenje

• Ispuštanje amnijske tečnost

• Cervikon počinje da se otvara preuranjeno (cervikalna nesposobnost)

• Vaša placenta delimično ili potpuno pokriva otvor grlića (placenta previa)

• Imate istoriju prekinute trudnoće ili prerano rođenje bebe

• Nosite dve ili više beba

Šta ako ne želim seks tokom trudnoće?

To je u redu. Ima i drugih načina pokazivanja ljubavi osim seksualnog odnosa. Podelite svoje potrebe i brige sa svojim partnerom na otvoren i ljubazan način. Ako vam je seks težak, bolan i ne pruža vam zadovoljstvo, probajte drugu vrstu kontakta – kao što su maženje, peting, ljubljenje ili masaža.

Kada se beba rodi, koliko brzo mogu imati seks?

Bilo da se porodite vaginalno ili C-sekcijom, vašem telu će biti potrebno vreme za lečenje. Razmislite o čekanju da imate seks dok vam zdravstveni radnik ne da zeleno svetlo – često četiri do šest nedelja nakon porođaja. Ovo omogućava da se grlić materice zatvori, da se postpartalno krvarenje zaustavi.

Ako imate bolove ili ste iscrpljeni da čak i ne razmišljate o seksu, održite intimnost sa partnerom na druge načine. Ostanite povezani tokom dana kratkim telefonskim pozivima ili tekstualnim porukama. Rezervišite vreme jedno za drugo pre početka dana ili pre nego što odete u krevet. Kada ste spremni na seks, počnite polako i postepeno – i koristite kontracepciju dok ne budete spremni za kasniju trudnoću.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

preveremeni porođajseksseks i infekcijeSeks i trudnicaseks i trudnoćatrudnoća i bolovi
Komentari (0)
Dodaj komentar