Kondom ili spirala?

Kontracepcija je veoma važna za zdravlje žena jer neželjena trudnoća i prekid trudnoće, pored psiholoških problema, ugrožavaju i zdravlje žene. Da bi se uživalo u seksu, treba se zaštititi od eventualnih polno prenosivih infekcija.
Postoji nekoliko vrsta kontraceptivnih sredstava i često se postavlja pitanje koje je od njih najbolje?
Ovde ćemo se pozabaviti dilemom: kondom ili spirala (materični umetak)? Mada ne spadaju u slična kontraceptivna sredstva, ipak možemo uporediti neke njihove osobine.
Kakva je razlika između kondoma i spirale i kako deluju?
Kondom i spirale su potpuno različita kontraceptivna sredstva.
Kondom je omotač za jednokratnu upotrebu koji pri polnim odnosima koristi muškarac. Savremeni kondomi su izrađeni od lateksa ili poliuretana i deluju mehanički, tako da ne dozvoljavaju spermatozoidima da dopru do materice i jajne ćelije.
Kada je reč o savremenim spiralama ili materičnim ulošcima, razlikujemo dve vrste: materični umetak sa bakarnom žicom i materični sistem sa depoom hormona. I jedna i druga vrsta stavlja se u materičnu šupljinu i deluje efikasno oko pet godina.
Materični umetak sa bakarnom žicom sastoji se od plastičnog umetka oko koga je namotana bakarna žica. Umetak deluje tako što ometa pokretljivost spermatozoida u materici i čini sluzokožu materice nepodesnom za razvoj trudnoće.
Materični sistem sastoji se od plastičnog uloška koji je u obliku cilindra u kome se nalaze hormoni. Uložak deluje isto kao "bakarna spirala", ali i sve vreme dok je u materici ispušta male doze hormona pa deluje i hormonski na sprečavanje trudnoće.
Kome preporučiti kondom, a kome spiralu?
Kondom se preporučuje svim starosnim dobima partnera koji stupaju u intimne odnose. Preporučuje se i prilikom redovnih i prilikom povremenih seksualnih odnosa.
Spirala (materični uložak) se preporučuje ženama koje su imale jedan ili više porođaja.
Pouzdanost
Prema zvaničnim informacijama:

  • Stopa neuspeha u sprečavanju trudnoće kondomom iznosi manje od 3 trudnoće na 100 žena.
  • Stopa neuspeha u sprečavanju trudnoće materičnim umetkom je manje od 2 trudnoće na 100 žena.
  • Stopa neuspeha u sprečavanju trudnoće materičnim sistemom kreće se od 0,2 do 1 trudnoće na 100 žena.

Dodatne prednosti
Kondom je jednostavan za jednokratnu upotrebu Materični sistem, pored toga što deluje kontraceptivno, u većini slučajeva povoljno deluje na menstrualni ciklus pa su menstruacije redovnije i manje obilne.
Neželjena dejstva
Postoje osobe koje su alergične na neke vrste kondoma pa u takvim slučajevima treba promeniti tip ili vrstu kondoma (lateks ili poliuretan).
Prilikom upotrebe materičnih umetaka, prvih meseci se može desiti neuredno i obilnije krvarenje, a u retkim slučajevima može doći do pojave akni, glavobolje ili natečenih dojki.
Da li kontraceptivna sredstva štite od polnih bolesti i infekcija?
Kondom, pored toga što deluje kontraceptivno, štiti od polnih infekcija, pa čak i od HIV virusa.
Spirala ne štiti od polno prenosivih bolesti i infekcija.
Kako povećati pouzdanost kontracepcije?
Kondom je sredstvo koje se može koristiti i kao dopunska kontracepcija uz metodu plodnih dana, pri upotrebi antibebi pilula, pa i uz korišćenje spirale. Kada se kondom koristi kao dopunsko sredstvo za kontracepciju, efikasnost se povećava, a postiže se i zaštita od infekcija.
Da li treba konsultovati lekara?
Za upotrebu kondoma uglavnom nije potrebna konsultacija sa lekarom, a sama upotreba je jednostavna.
Pre upotrebe spirale, treba konsultovati ginekologa, a postavljanje spirale treba da vrši stručno lice (ginekolog).
Mladima preporučujemo da obavezno koriste kontraceptivna sredstva i da se o njihovom dejstvu i eventualnim neželjenim efektima raspitaju u studentskim poliklinikama, domovima zdravlja, savetovalištima za mlade ili kod svog lekara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

kondomspirala
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Vera Jovanović

    Posle drugog porođaja ugradila sam spiralu, koja mi je najviše odgovarala, po preporuci mog ginekologa, naravno. Šta reći: tu istu spiralu imala sam 16 godina, bez ikakvih problema. Ipak, došlo je krajnje vreme za vađenje, sa malo većim naporom, ali je izvađena bez problema, a ja ni posle toga nikada više nisam ostala trudna, mada je sada to i nemoguće, s obzirom na moje godine i biološki sat.