Lek za ženski libido

Ženska seksualnost veoma je kompleksna. Postoji više uzroka problema sa ženskim libidom i smatra se da žene teško mogu da poboljšaju svoj seksualni život samo uz pomoć tableta. Zato je FDA nedavno ponovo razmatrala predloge savetodavnih panela povodom odobrenja jedne vrste pilula (ženska vijagra) radi povećanja seksualne želje u premenopauzi žena, i to pod određenim uslovima.

Ti uslovi podrazumevaju oznake upozorenja i edukaciju o neželjenim dejstvima leka (nesvestica, mučnina, vrtoglavica, pospanost, nizak krvni pritisak…), zbog čega je FDA u poslednje dve godine dva puta odbila lek. FDA, inače, prati preporuke svojih savetodavnih panela, ali nije u obavezi i da ih prihvati.

Farmaceutske kompanije stalno navode uspešnost vijagre za muškarce (devedesetih godina prošlog veka), pa zato smatraju da i za žene treba uvesti jedan takav lek, pošto na tržištu nema leka za žene sa niskim libidom. U nekim od izveštaja navodi se da milioni američkih žena i parova koji žive pod stresom imaju seksualne probleme.

Tako je lek flibanserin, kao nehormonski tretman za žene pre menopauze sa smanjenom (hipoaktivnom) seksualnom željom, predstavljao neki vid nade za žene sa seksualnim problemima, ali je FDA prekinula razvoj leka zbog negativnih izveštaja.

Vršeno je kliničko ispitivanje žena čija je prosečna starost bila 36 godina. Sve su uzimale lek 5 meseci i prijavile povećanu seksualnu želju, smanjen bol i povećanje u „seksualnom zadovoljavanju“ u poređenju sa ženama bez terapije koja se daje kao lek u kliničkim ispitivanjima.

Sa druge strane, FDA je zahtevala da se vidi kako pilula utiče na sposobnost vožnje, jer je u kliničkim ispitivanjima utvrđeno da se pospanost javila kod skoro 10% žena koje su uzimale ovaj lek. FDA je odbila odobrenje leka flibanserin 2010. godine i ponovo 2013. godine, i to zbog neželjenih efekata: mučnine, vrtoglavice i zamora.

Žene su, međutim, organizovale onlajn peticiju i prikupile 25.000 pristalica pod sloganom „žene zaslužuju isti tretman kao muškarci u pogledu seksa“. Pored toga, uočen je i veliki pritisak farmaceutskih kuća da se lek odobri. Pa ipak, FDA ne odobrava ovaj lek, jer smatra da je čista droga.

Mnoge žene oslanjaju se na preporuke FDA kako bi bile sigurne da je lek koji koriste bezbedan i efikasan. Međutim, u ovom slučaju, sporna je upravo je bezbednost i efikasnost.

Pretpostavke su da će se pomenuti lek usavršavati i da će eventualno odobrenje biti uslovljeno tačnim definisanjem raznih upozorenja na moguće štetne efekte.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

lekovi za libidonuspojave lekovapospešivanje seksuane željeseksualna željavijagraženska vijagraženski libido
Komentari (0)
Dodaj komentar