Malo alkohola u trudnoći?

Novo istraživanje pokazuje da žene koje piju male količine alkohola u toku trudnoće, verovatno neće izazvati probleme u ponašanju ili oštećenje mozga kod svog deteta. Ova sazanja donekle se razlikuju od zvaničnih saveta da buduće majke ne treba uopšte da piju dok su drugom stanju.
Istraživači sa Univerzitetskog koledža u Londonu kažu da je veza između konsumiranja alkohola i teških zdravstvenih i razvojnih problema kod dece, dobro uspostavljena. Međutim, oni kažu da je slika mnogo manje jasna kada su u pitanju male količine.
Čaša vina
Studija se koncentrisana na ono što se dešavalo deci uzrasta od sedam godina čije su majke pile više od dve jedinice alkohola svake sedmice u toku trudnoće. To znači da su žene pile ekvivalent male čaše vina ili pola litra piva sa procentom alkohola od 4%.
Istraživači su koristili podatke 10.534 sedmogodišnjaka. Detalji su prikupljani na osnovu intervjua i upitnika koje su popunjavali roditelji i nastavnici kako bi se identifikovali socijalni i emocionalni problemi ponašanja, kao što su hiperaktivnost, problemi sa pažnjom ili ponašanjem.
Kognitivna testiranja
Prvo ispitivanje je bilo kada su deca imala devet meseci, pa zatim kada su napunila tri, pet i sedam godina. Deci su testirane mentalne sposobnosti u matematici, čitanju i prostornim veštinama.
Studijski uzorak je podeljen u četiri grupe:

  • 12,7%: majke koje nikada nisu pile alkohol
  • 57,1%: žene koje nisu pile u trudnoći, ali jesu u drugim prilikama
  • 23,1%: trudnice koje su pile do dve jedinice svake nedelje
  • 7,2%: žene koje su pile više od dve jedinice nedeljno za vreme trudnoće

Istraživači su se fokusirali na rezultate dece čije su majke pripadale trećoj i četvrtoj grupi.
Veći broj bodova
Deca čije su majke konsumirale male količine alkohola verovatno će imati poteškoće u ponašanju u poređenju sa onom decom čije majke nisu pile tokom trudnoće. Međutim, istraživači naglašavaju da je razlika bila veoma mala, osim u slučaju dečaka čije su majke umereno pile, a koji su imali nešto manje prijavljenih problema u ponašanju.
Osim toga, deca čije su majke konsumirale male količine alkohola, postigla su bolje rezultate na kognitivnim testovima nego ona čije majke nisu pile. Međutim, te razlike nisu statistički značajne, osim za čitanje i prostorne veštine dečaka.
„Rezultati ovog istraživanja mogu da budu ohrabrujući, ali i zbunjujući za sve žene koje su trudne ili planiraju da ostanu u drugom stanju. Ostaje nejasno koji nivo alkohola može imati negativne rezultate, tako da ovo istraživanje ne bi trebalo da promeni sadašnje smernice. Ako su žene zabrinute zbog nivoa konzsumiranja, najsigurnija opcija bila bi da se uzdrže od alkohola tokom trudnoće“, kaže Pat O’Brajan, konsultant i portparol Kraljevskog koledža za ginekologiju i akušerstvo.
„Ako sada pogledate nove dokaza, mislim da sve ukazuju na to da je alkohol u okviru ovih granica bezbedan. Međutim, uvek će biti ljudi koji ne žele da rizikuju, čak i kada je rizik mali“, kaže on.
Napomena
Istraživanje ne navodi da li su deca imala druge probleme sa zdravljem koje je uzrokovao alkohol. Kako god, trudnice ne bi trebalo da piju alkoholna pića niti da puše. Dokazano je da „previše“ alkoholnih pića i previše nikotina u trudnoći šteti i trudnici i deci, a koliko je „previše“, teško je utvrditi, pa zato ne treba proveravati, jer kada naškodite deci, to ćete primetiti mnogo godina kasnije, a tada ispravke nema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkohol i zdravljealkohol i zdravlje decealkoholizamštetnost alkoholatrudnicatrudnoćatrudnoća i alkohol
Komentari (0)
Dodaj komentar