Najbolje vreme da se zatrudni

Mnoge žene se pitaju kada imaju veće šanse da zatrudne, odnosno kojim danima bi trebalo da imaju seksualne odnose kako bi ostale u drugom stanju. Jednostavan odgovor bi bio u danima neposredno pre ovulacije, kao i na sam dan ovulacije.
Većina žena ovulira dve nedelje pre narednog menstrualnog ciklusa. Da biste izračunali kada ćete ovulirati, treba da izbrojite broj dana koliko je trajalo nekoliko poslednjih ciklusa, počev od prvog dana kada krene krvarenje, a zatim oduzmite 14 dana od poslednjeg dana ciklusa. Verovatno ćete dobiti blago neslaganje u broju dana ciklusa.
Dakle, ako vaš ciklus obično traje 26-28 dana, to znači da najverovatnije ovulirate negde između 12. i 14. dana ciklusa. Pošto su dani koji vode do ovulacije najplodniji, najbolja opcija je da imate seksualne odnose barem svakog ili svakog drugog dana od 10. do 15. dana trajanja ciklusa.
Žene kojima ciklus nije toliko redovan, ne bi trebalo da se frustriraju oko toga, jer samo 25% plodnih parova uspe da začne u prvom mesecu čak i sa savršenim tajmingom, ali će zato 90% začeti u roku od godinu dana. Lekari preporučuju ženama mlađim od 35 godina da godinu dana pokušavaju da zatrudne pre nego što postanu zabrinute i posete ginekologa radi pomoći. Ženama starijima od 35 godina preporučuje se šest meseci (osim ako jedan od partnera ima neki zdravstveni problem koji može da utiče na plodnost).
Nekim ženama će možda biti lakše da vode evidenciju o svojim menstrualnim ciklusima kako bi im bilo jasnije kada su im dani za ovulaciju u toku ciklusa. Što je menstruacija neredovnija, to je veća verovatnoće da će i ovulacija biti nerednovna ili je neće ni biti. Preporučuje se da porazgovarate sa svojim lekarom ako vam menstrualni ciklusi nisu redovni i variraju više od nekoliko dana.
Ovulacija varira u roku od nekoliko dana čak i kod žena sa redovnim menstrualnim ciklusom, tako da je dovoljno da imate seksualne odnose nekoliko puta u danima koji prethode ovulaciji i tako nećete morati da brinete o tačnom datumu ovulacije.
Napomene
Do navedenih preporuka i zaključaka došlo se na osnovu nekog proseka i statistike, ali je svaki par i svaka žena specifičnost za sebe.
Iskustva ginekologa govore da je najlakše parovima, za željeno začeće, ako su stari oko 20-25 godina, a nešto komplikovanije onim parovima od 25 do 30 godina starosti.
U novije vreme parovi se odlučuju za potomstvo tek između 30. i 35. godine starosti (školovanje, zaposlenje, finansije, karijera…), kada su za željenu trudnoću potrebni gorenavedeni saveti.
Nažalost, mnogi bračni parovi odlučuju se za prvu željenu trudnoću tek posle 35. ili čak i posle 40. godine starosti, kada već i biološki i medicinski to nije tako jednostavno.
Međutim, za bilo koje od navedenih godina starosti, bitna je ljubav, želja i upornost bračnih partnera, a ako ima problema sa trudnoćom, savremena medicina nudi mnogo načina i dosta rešenja da se pomogne parovima da dođu do željenog potomstva.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

menstruacijaovulacijaplodni daniseksualni odnositrudnoćaželjena trudnoća
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Dragan Obradović

    Vrlo jednostavno.
    Svako jutro žena treba da, dok je još u krevetu, izmeri bazalnu temperaturu, tj. da stavi toplomer u čmar.
    Toga dana kad ima ovulaciju, temperatura će porasti da nekoliko podeoka.