Najčešće nedoumice mladih povodom izbora kontracepcije

Ponekad je potrebno početi sa kontracepcijom nekoliko dana ili tridesetak dana pre planiranog seksualnog odnosa. Parovima je ponekad teško da se odluče koju vrstu kontracepcije upotrebljavati. U takvim slučajevima vaš ginekolog ili farmaceut mogu vam najbolje pomoći da dobijete odgovore.

Žene koje su koristile „pilule za dan posle“ takođe se interesuju koju kontracepciju i kada da počnu da je koriste.

Navodimo odgovore na najčešća pitanja i nedoumice:

1. Koji tip kontracepcije je najbolji za mene?

Ima puno dobrih opcija. Ali šta je najbolje za vas zavisi od više stvari: vaših godina, troškova ili koliko je dana prošlo od predhodne menstruacije ili za koji vam je vremenski period potrebna zaštita. Vaš lekar ili farmaceut mogu da vas usmere o kojim opcijama se može razgovarati.

2. Da li je „spirala“ opcija?

Mnoge žene ne znaju da su „spirale“ (Intrauterini uređaj) dostupne i da nisu preterano skupe. Postoje razne vrste intrauterinih uređaja raznih proizvođača i veoma su pouzdane za upotrebu. Pitajte svog doktora da li je spirala dobar izbor za vas, posebno ako želite dugoročnu kontrolu rađanja.

3. Da li će preparati ili lekovi koje uzimam uticati na to koliko dobro deluje kontracepcija?

Neki lekovi i dodaci – kao lekovi za epilepsijsku ili neki antibiotici – mogu sprečiti normalno delovanje kontraceptivnih pilula. Da biste bili sigurni, obavestite svog lekara ili farmaceuta o drugim lekovima i suplementima koje uzimate.

4. Može li bilo koji zdravstveni problem učiniti kontracepciju za mene nebezbednom?

Savremene pilule za kontrolu rađanja i „spirale“ sigurne su za skoro sve žene. Međutim, ako imate medicinske probleme i zabrinuti ste da bi korišćenje kontracepcije moglo biti rizično, razgovarajte sa lekarom ili farmaceutom.

5. Može li moja težina uticati na to koliko dobro kontracepcija funkcioniše?

Tablete možda neće delovati kod žena koje imaju veliku telesnu težinu (neka granice je orjentaciono 80 kg). Može biti neprijatno da razgovarate o tome, ali pitajte farmaceuta ili doktora. Ako imate preveliku telesnu težinu, onda treba koristiti spiralu jer ona deluje bolje nego pilule za gojazne žene.

6. Kada treba da se vratim na redovnu kontrolu rađanja?

Trebalo bi odmah da koristite regularni oblik kontrole rađanja. Hitna kontracepcija traje samo oko 24 sata i može samo da odloži ovulaciju, a ne zaustavi. Uverite se da ste zaštićeni.

Žene koje su se porodile treba da se posavetuju sa lekarom kada da počnu sa kontracepcijom jer „rađanje i dojenje nisu nikakva kontracepcija“.

7. Ako sam već trudna, da li bi kontraceptivne tablete bile štetne?

Neke vrste kontracepcije možda neće biti bezbedne ako ste već trudni. Većina pilula neće uticati na trudnoću. Ipak, ne bi trebalo uzeti tablete ili stavljati spiraju ako mislite da ste trudni. Nije sigurno.

8. Koja je najmanje skupa opcija?

Cene mogu varirati od tableta do tableta ili od spirale do spirale. Oni zavise od vrste sredstava za kontracepciju, od proizvođača, ali i od prodavaca i drugih stvari. Saznajte koje su mogućnosti i uporedite troškove.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antibebi piluleIntrauterini uređajkontracepcijakontrola rađanjapilule za dan poslespirala
Komentari (0)
Dodaj komentar