Najmoćniji AFRODIZIJAK: po receptu – Kazanove

Namirnice koje izazivaju endorfine koji donose osećaj sreće, sadrže sastojke koji su u vezi sa zdravim seksualnim nagonom ili asociraju na bogatstvo i uspeh, koji navodno pozitivno utiču na libido.

Da li hrana može da poboljša vaš seksualni život? Kada bi postojao dokaz da jedna vrsta hrane može da popravi vaš libido, potenciju ili seksualno zadovoljstvo, ona bi se sigurno rasprodala, piše Bi-Bi-Si.

Namirnice koje izazivaju endorfine koji donose osećaj sreće, sadrže sastojke koji su u vezi sa zdravim seksualnim nagonom ili asociraju na bogatstvo i uspeh, koji navodno pozitivno utiču na libido.

Pogledajmo istoriju i nauku koje podupiru ovu tezu i razmotrimo da li neke od ovih namirnica mogu stvarno da poboljšaju vaš seksualni život. Da li, recimo, konzumiranje ostriga stvarno podstiče libido?

Đakomo Kazanova, verovatno najpoznatiji ljubavnik u istoriji, navodno je svakog jutra jeo po 50 ostriga za doručak. Ovi dragoceni mekušci su bogati cinkom, ključnim sastojkom za proizvodnju testosterona.

Istraživanje je pokazalo da cink može da pomogne u lečenju neplodnosti kod muškaraca i da poboljša kvalitet sperme, prenosi Bi-Bi-Si. Drugi dobri izvori cinka su ljuskari, crveno meso, semenke (bundeve, konoplje i susama), orašasti plodovi (brazilski orah i badem), mahunarke (leblebije i pasulj), mleko i sir.

A da li crna čokolada može da vam pomogne da budete dobar ljubavnik?

Konzumiranje tamne čokolade može da prizove osećaj zaljubljenosti, tvrde istraživači, zato što ona sadrži „ljubavnu hemikaliju” feniletilamin.

Ova supstanca, prisutna u organizmu u prvih nekoliko meseci veze, pokreće oslobađanje hormona dopamina koji čini da se dobro osećamo i stimuliše centar za zadovoljstvo u mozgu.

Kakao takođe sadrži amino-kiselinu triptofan koja utiče na povećanje krvnog pritiska i nivo serotonina (takođe „srećnog hormona”).

Čokolada i seks su prvi put dovedeni u vezu negde u 16. veku.

Ernan Kortes, španski konkistador iz 16. veka, predvodio je ekspediciju koja je istraživala carstva Maja i Asteka i osvojio je današnju teritoriju Meksika, da bi njom upravljalo Kraljevstvo Kastilje.

Kortes je navodno prvi Evropljanin koji je naišao na čokoladu. Pisao je španskom kralju da je video kako Maje piju napitak od kakaa „koji jača otpornost i pomaže u otklanjanju umora”.

Možda su stari Kastiljanci pripisali lekovita svojstva čokoladi, koje Maje nisu uviđale, ali ne postoje naučni dokazi da je ona afrodizijak.

A da li će čili papričice začiniti vaš seksualni život? Ljute papričice sadrže kapsaicin, za koji studije pokazuju da može da izazove oslobađanje endorfina (da, i ovo je hormon dobrog raspoloženja) koji stvara osećaj omamljenosti.

Takođe, ljute papričice ubrzavaju metabolizam i povećavaju telesnu temperaturu i stopu otkucaja srca, što doživljavamo i kada upražnjavamo seks.

Mnogi se pitaju i da li alkohol pomaže ili odmaže u seksu? Alkohol možda pojačava želju tako što se oslobađamo stega, ali kao što je Makbet izjavio kada je bio pijan, da alkohol „podstiče želju, ali onemogućuje izvođenje”. I kod žena i muškaraca osetljivost opada pri konzumiranju previše alkohola i tokom vremena slabi seksualni nagon i u ekstremnim slučajevima izaziva impotenciju.

Britansko istraživanje pak pokazuje da je unos hrane bogate određenim flavonoidima, jedinjenjima koja se nalaze u biljkama, povezano sa smanjenim rizikom od erektilne disfunkcije. U jednoj studiji otkriveno je da flavonoid antocijanin (koji se nalazi u kupinama), i drugi flavonoidi koji se nalaze u citrusima, nude potencijal za sprečavanje erektilne disfunkcije.

Veći unos voća dovodi se u vezu sa smanjenjem rizika od erektilne disfunkcije za 14 odsto i kombinacija unosa hrane koja je bogata flavonoidima i fizička aktivnost smanjuju ovaj rizik za 21 odsto.

Neka istraživanja čak sugerišu da mediteranski način ishrane može da bude efikasan u sprečavanju erektilne disfunkcije, jer se oslanja na žitarice, povrće, mahunarke, orašaste plodove (bademe i orahe).

Drugi izvori antocijanina su trešnje, kupine, crne ribizle, brusnice, maline, neke vrste grožđa, patlidžan i crveni kupus.

Afrodizijaci su podeljeni u tri kategorije: na one koji utiču na libido, na potenciju i na seksualno zadovoljstvo. Nauka, međutim, još nije dokazala da bilo šta od tzv. afrodizijaka funkcioniše besprekorno.

Ipak, krenite od ostriga, prema receptu Kazanove.

(S. St, „Politika)“

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

afrodizijakdopaminendorfinimpotencijalibidoostrigeseksualni zivot
Komentari (0)
Dodaj komentar