Napokon: Rešena tajna ženskog orgazma!

Tema ženskog orgazma i svega vezanog za njega oduvek intrigira maštu muškaraca – bilo da je reč o načinu na koji ona doživljava ili glumi, koliko ga često postiže sama, ili zašto ga uopšte ima? Upravo je ovo zadnje pitanje zanimalo još i filozofe u doba antike, pa se tako i Aristotel čudio kako žene mogu da začnu čak i ako ne dožive orgazam, dok je muškarcima orgazam nužan kako bi došlo do ejakulacije i oplođivanja jajne ćelije spermom. Samim time je ženski vrhunac funkcionalno suvišan, za razliku od brojnih drugih životinja i naizgled služi isključivo za emocionalno povezivanje s partnerom.

Zašto je klitoris otišao iz vagine?

Kao argument u prilog tome, stručnjaci su navodili činjenicu da je klitoris, zadužen za orgazam, evolucijski „nestao“ iz vagine i smestio se izvan nje, što objašnjava zašto neke žene mogu da dožive vrhunac samo stimulacijom klitorisa kroz samozadovoljavanje, a ne i samim seksom s partnerom, piše Independent.

Sada, naučnici tvrde kako su odgonetnuli tajnu toga zašto ženski orgazam uopšte postoji, a sve to zahvaljujući proučavanju majmuna i drugih vrsta. Kod mnogih sisara, mužjak započinje ovulaciju stimulisajući ženku i tako je navodeći na plodnost. Kod ljudi je to povezivanje, odvajanjem klitorisa od vagine, izgubljeno.

Možda nema jasnu funkciju, ali je neizostavan 

Orgazam kod žena je možda izgubio svoju biološku funkciju, ali nikad neće nestati. To je zato što penis i klitoris nastaju iz istog dela. Kad bi evolucijom nestao klitoris, nestao bi i penis – objašnjava evolucioni biolog Ginter Vagner sa Univerziteta Jejl, ističući da bi tada bio ugrožen sam opstanak ljudske vrste. Ženski orgazam je evolucioni trag, a očigledno je kako danas on nema svrhe osim hormonalnog i psihološkog, odnosno emocionalnog povezivanja partnera, zbog čega se i javlja želja za potomstvom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

orgazam
Komentari (0)
Dodaj komentar