Nedostatak ovog vitamina u trudnoći rizičan je za dete

Trudnoća sama po sebi nosi dosta rizika. Poznato je da trudnice moraju dobro da se paze tokom trudnoće i da redovno idu na lekarske preglede.

Naučnici širom sveta pokušavaju da na razne načine smanje potencijalne rizike i za bebu i za buduću majku. Jedan od takvih pokušaja jeste nova studija koja objašnjava kako vitamin D utiče na trudnice i na rizik od razvoja astme kod njihove dece.

Prema studiji, ne može se isključiti potencijalni zaštitni efekat, ali se ne može ni drastično smanjiti rizik od razvoja astme.

Astma često počinje u ranom detinjstvu i najčešći je hronični poremećaj kod dece, a njena učestalost je porasla tokom poslednjih pola veka skoro u svim razvijenim zemljama.

Primećeno je i da je nedostatak vitamina D u ljudskom organizmu takođe uobičajen zdravstveni problem u razvijenim zemljama. Pretpostavlja se i da je krivac za to ishrana sa smanjenim unosom vitamina D.

Vitamin D sadrži niz imunih regulatornih svojstava, a pretpostavljalo se da nedostatak ovog vitamina u toku trudnoće može uticati na imunološki sistem bebe i povećati rizik za razvoj astme.

U jednoj prethodnoj studiji iz Danske učestvovalo je 315 trudnica kojima je svakodnevno davan vitamin D, i 308 trudnica koje su dobijale tablete placebo i po potrebi vitamin D, i to od dvadesetčetvrte nedelje trudnoće do prve nedelje porođaja.

Istraživanje je zatim pratilo 295 dece iz grupe žena koje su koristile vitamina D i 286 iz „grupe placebo“. Praćenje razvoja ove dece trajalo je dok najmlađe dete nije napunilo 3 godine. Za to vreme studija je dijagnostikovala razvoj astme kod 47 (16%) u grupi vitamin D i 57 (20%) u grupi placebo.

Razlika nije bila statistički značajna kao što nije bilo ni velike razlike u infekcijama donjeg ili gornjeg raspiratornog trakta, alergijskim reacijama ili ekcemima. Jedina primećena razlika u korist vitamina D bila su pluća, tj. problemi sa njima.

Zaključci

Zaključak je bio da je potrebno veće istraživanje sa većom količinom vitamina D ili placeba zbog realnije i tačnijih rezultata i uočavanja eventualnih razlika.

Opet se nameće zaključak da se treba uravnoteženo hraniti zdravom hranom sa dosta voća i povrća u ishrani i prirodnim vitaminima, a ne posezati nepotrebno za suplementima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

astmadečija astmanovorodjencetrudnoćavitamin d
Komentari (0)
Dodaj komentar