Neplodnost žena – da li ste znali?

Sterilitet muči milone parova i postoji mnogo različitih uzroka zbog kojih pojedini parovi nemaju dece.
Neplodnost ili sterilitet
O sterilitetu se može govoriti tek ako posle godinu do dve dana normalnih seksualnih odnosa, bez korišćenja kontracepcije, izostane trudnoća. Tek u takvim slučajevima treba početi sa medicinskim ispitivanjima i lečenjem.
Svakom desetom bračnom (ljubavnom) paru u proseku treba više od jedne godine da bi žena ostala trudna. U oko 5% slučajeva potrebno je preko dve godine "ljubavnog staža" da bi se došlo do željene trudnoće.
Posle zajedničkog života, oko 17% parova se obrati lekaru zbog "steriliteta", iako bi mnogi od njih došli do željene trudnoće malim promenama u načinu života.
Poboljšanje opšteg zdravlja muškarca i žene – jedan je od najznačajnijih načina da se dođe do željene trudnoće.
Uzroci neplodnosti žena
Uzrok steriliteta statistički zavisi od žene u oko 40-45% slučajeva, ali i od muškaraca, u približno tolikom procentu.
Kada je u pitanju neplodnost žena, navešćemo neke od mogućih uzroka:
Teškoće sa ovulacijom mogu biti uzrokovane hormonskim promenama (hormonskom neravnotežom), cistama na jajnicima (policistični jajnici)…
Urođeni problemi i slični razlozi neplodnosti: nepravilnost materice, neprohodnost jajovoda, endometrioza, sastav sluzi materice…
Način života: pušenje, alkoholizam, uzimanje nekih lekova, narkomanija, izloženost pesticidima, trovanje hemijskim isparenjima, izloženost zračenjima (radijacija ili elektromagnetno zračenje)…
Infekcija: polno prenosive bolesti i neke druge bolesti…
Godine života: idealno vreme za trudnoću kod žena je 20 do 25 godina starosti, dok je posle tridesete godine sve teže da žena prvi put ostane trudna.
Telesna težina je jedan od velikih "neprijatelja" za željenu trudnoću. Gojazne žene najčešće imaju probleme sa plodnošću jer su sklone policističnim jajnicima, ali je kod njih i veći rizik od spontanog pobačaja ili nastanka dijabetesa. Suviše mršave žene imaju često probleme sa ovulacijom i neredovnim menstruacijama, što negativno utiče na plodnost.
Spontani pobačaji jedan su od čestih oblika "steriliteta", ali se u mnogim slučajevima mogu prevazići.
Ohrabrenje
Lečenje steriliteta može biti raznovrsno, u zavisnosti od uzroka: hirurške intervencije, lekovi protiv infekcija, antibiotici, hormonska terapija, vantelesna oplodnja, veštačka oplodnja…
Dokazano je da zdrava ishrana, sa puno vitamina i minerala, korišćenje prirodnih multivitaminskih preparata, umerena fizička aktivnost i izbegavanje stresnih situacija mogu veoma pozitivno uticati na plodnost žena.
U slučaju neplodnosti žena, veoma je važno razumevanje muškarca i zajednički napori, kako bi se uz pomoć medicinskih stručnjaka ostvarila željena trudnoća.
Parovima može služiti kao ohrabrenje i to da se u oko 50% slučajeva posle terapije i lečenja dolazi do željene trudnoće. Iskustva govore da se obično "ženski sterilitet" lakše leči od "muškog steriliteta".
U 5% slučajeva, kod žene posle izvesnog vremena dođe do trudnoće, i pored toga što se ne utvrde pravi uzroci neplodnosti. Ovo je podstrek za parovi koji nemaju dece – treba da budu uporni u otklanjanju i lečenju svih potencijalnih uzroka neplodnosti, kako bi došli do željenog potomstva, makar to trajalo i više godina.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antibioticibakterijske infekcijebračni parhormonski poremećajineplodnostovulacijapolne bolestispontani pobačajsterilitetsterilitet kod ženavirusne infekcije
Komentari (0)
Dodaj komentar