Njima je seks bio deo života, a prostitutke nezaobilazne…

Antičkim Grcima seks je bio deo svakodnevice. Sigurno je da su u tome strasno uživali. Nije bilo televizije da im odvraća pažnju od sistematskog istraživanja ljudskog tela, a pošto nije bilo ni silikona, današnji bogataši dali bi milione dolara da se na jedan dan teleportuju u atinsko sklonište hetera – sto posto prirodno.

Problem bi bio samo u tome što bi naš današnji čovek verovatno ispao amater. Stari Grci bi se nasmejali kada bi čuli kakva su današnja shvatanja ljubavi, seksa i odnosa između polova. Njima ništa nije bilo nepoznato i neshvatljivo. Naprotiv, svaki odnos su prevazišli i otišli korak dalje.

Vekovima stara ljubavna igra između muškarca i žene detreminisana je prirodom, ali je i rezultat strasti, uzajamne ljubavi i psihosomatske privlačnosti. Posle raspada matrijarhata i nastanka onoga što danas nazivamo jači pol, Grci su svoje bogove zamišljali kao hiperaktivne i nezajažljive virtuoze ljubavne igre i božanstvenog seksa. Da bi se približili željenom, bogovima su padale na pamet neverovatne ideje, na primer: Zevs se pretvorio u labuda da bi se udvarao Ledi.

Ljudi su oponašali bogove. Zna se da su se Atinjanke, kao i današnje žene, šminkale, mirisale, frizirale… Trudile su se da izazovnim izgledom skrenu pažnju muškaraca i da osvoje njihovu naklonost. Istovremeno, udata žena nije imala slobodu muškarca. To je bilo privilegija kurtizana. Međutim, u Sparti je postojao drugi model – tamo su žene prilično nalikovale mladićima. Imale su kratke tunike i otkrivene noge. Takva garderoba olakšavala je kretanje, ali je istovremeno i provocirala. Međutim, u Sparti je samo brak bio cilj – porodica kao esencija svakog društvenog razvoja.

Stara Grčka nije oskudevala ni kada je reč o najstarijem zanatu na svetu. Prostitucija je bila široko rasprostranjena. Hetere su živele od novca koji su dobijale od muškaraca i nisu se udavale. Pri tom su to mahom bile vrlo obrazovane, inteligentne i kulturne žene. Supruge su služile za rađanje dece, a hetere su pružale telesni u duhovni užitak ondašnjim muškarcima.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antikaheterekurtizaneprostitutkeseksstari grci
Komentari (5)
Dodaj komentar
  • Bogoljub

    Danas nista nije kao sto je nekada bilo.Dame, ne da „biraju“, nego su preuzele kontrolu. Pre su muskarci otvoreno birali ljubavnice a danas to rade zene.

    • bambi

      Bogoljube, preko 99% mladih devojaka danas u Srbiji su sponzoruse. Nema vise dama. To vreme je proslo.

  • Anonimni

    a o homoseksualnosti ste izostavili, i to im valjda nije bilo strano

    • bambi

      Anonimi, s obzirom da si nam prezentovao svoju seksualnu orijentaciju, zamolio bih te da mi se ne obracas vise. To je moje pravo, zar ne?

  • Anonimni

    Zar nije danas isto: supruge za rađanje, ljubavnice za uživanje ?