Normalno trajanje trudnoće

Naučnici su prvi put pokazali da dužina trudnoće može da varira čak pet nedelja od „uobičajenih 280 dana“.
Normalno, ženama se saopšti datum kada će se dete verovatno roditi, a taj datum je 280. dana od početka poslednje menstruacije. Međutim, samo 4% žena se porodi tačno na 280 dana, a samo 70% u roku od 10 dana od procenjenog termina, čak i kada se datum odredi na osnovu ultrazvuka.
Sada, američki naučnici kažu da smo u stanju da precizno ukažemo na to kada žena ovulira i kada se oplođeni embrion implantira u matericu tokom trudnoće koja je započeta prirodnim putem, pa samim tim pratimo trudnoću do porođaja.
Istraživači sa Nacionalnog instituta za zdravstvene nauke koristili su podatke o 125 trudnoća prikupljenih u jednom istraživanju o ranoj trudnoći u Sjedinjenim Državama početkom osamdesetih godina. Sve žene uključene u istraživanje zatrudnele su prirodnim putem.
Hormoni
Dnevni uzorci urina su analizirani u potrazi za 3 hormona povezana sa početkom trudnoće, a dan ovulacije je izračunat na osnovu pada u odnosu hormona estrogena i progesterona. Implantacija embriona je identifikovana prvog dana održivog rasta nivoa jednog od hormona gonadotropina.
Na osnovu ovih informacija, istraživači su bili u stanju da identifikuju preciznu tačku ovulacije i implantiranja oplođenog embriona u materici tokom svih 125 prirodnih trudnoća. Utvrđeno je da prosečno vreme od ovulacije do porođaja iznosi 268 dana – 38 nedelja i dva dana. Međutim, čak i nakon što su isključeni rezultati 6 prevremenih porođaja, istraživači su ustanovili da dužina trudnoće varira u rasponu od čak 37 dana.
Drugi faktori koji utiču na trajanje trudnoće:

  • Starije žene u proseku se porađaju kasnije – svaka godina starosti dodaje otprilike jedan dan trudnoće.
  • Žene koje su i same bili teže na rođenju, imale su duži period gestacije: svakih 100 grama težine majke na rođenju odgovara otprilike jednom dodatnom danu trudnoće.
  • Žene sa istorijom dužih trudnoća češće su imale duže trajanje trudnoće ispraćene istraživanjem.

Reakcije
Komentarišući istraživanje, Mervi Jokinen, profesionalni savetnik na Kraljevskom koledžu babica u Velikoj Britaniji, kaže: „Ovo je zanimljivo i korisno istraživanje, međutim, babice nikada nisu smatrale da termin za porođaj nije gruba procena datuma kada žena može da se porodi.“
„Ova studija i naše poznavanje fiziologije pokazuju da norma za vreme trajanja trudnoće iznosi od 37 do 42 nedelje. To potvrđuje naša iskustva da je svaka žena različita. To znači da bi mi kao zdravstveni radnici trebalo da budemo oprezni sa preranim intervencijama jer svaka žena ima svoj obrazac trudnoće“, dodaje ona.
„Ne mislim da ovo označava kraj rada babica i drugih zdravstvenih radnika koji daju ženama datum termina. Ženama treba objasniti da je termin porođaja samo procena, što prema našem iskustvu i rezultatima ovog istraživanja može da varira“, zaključuje Jokinen.
Ovih podataka treba da su svesne sve trudnice i da ne misle da je tragično ako do porođaja dođe „nešto ranije“ ili „nešto kasnije“ od utvrđenog termina, jer je termin porođaja okviran, a ne začećem „potpuno tačno određen datum i sat“.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

280 dana trudnoće42 nedelje trudnoćeovulacijaporođajporođajni termintrudnoćazacece
Komentari (0)
Dodaj komentar