Novi test na humani papiloma virus

Odobren je novi test na humani papiloma virus (Human Papillomavirus – HPV) – prvi koji otkriva dve vrste ovog virusa, najčešćeg uzroka raka grlića materice (70%).
Polno prenosivi humani papiloma virus izaziva najveći broj vrsta raka grlića materice. Prethodno odobreni testovi mogu da utvrde prisustvo ili odsustvo više desetina HPV-a koji se odnose na kancer. Novim testom pod nazivom Cobas 4800, utvrđuje se i da li žena ima HPV-16 ili HPV-18.
Još jedan odobreni HPV test (pod nazivom Cervista HPV 16/18) može da identifikuje ove opasne tipove HPV-a, ali se koristi samo kod žena čiji su rezultati već bili pozitivni na neki od manje osetljivih testova.
U istraživanju kojim je analizirano preko 47.000 žena, kod onih koje su testirane pozitivno na HPV-16 ustanovljen je rizik 31,5% od pojave raka grlića materice.
„Traženje visoko rizičnih HPV genotipova pruža dodatne informacije za Papanikolau test. Potraga za dva najriskantnija tipa virusa, HPV-16 i HPV-18, može da pruži informacije o riziku od dobijanja raka grlića materice“, kaže Mark Stoler (Mark H. Stoler), profesor hirurške patologije na Univerzitetu u Virdžiniji, koji je i predvodio ovo istraživanje.
Zaključak
Ovaj test otkriva prekancerozne lezije u 90% slučajeva. Međutim, kod 30% žena čiji su rezultati testiranja na visoko rizične tipove HPV-a pozitivni, ispostavilo se da nema prekanceroznih lezija.
Žene kod kojih rezultati Papanikolau testa nisu uredni, često moraju da se podvrgnu ispitivanju grlića materice (kolposkopija), a možda i biopsiji grlića, kako bi se utvrdilo da li one zaista imaju rak ili prekancer. Kolposkopija ili biopsija bila bi prikladnija za žene čiji su rezultati za visoko rizične tipove HPV-a pozitivni, naročito kada su u pitanju HPV-16 ili HPV-18.
Kada ovaj test bude počeo masovno da se koristi, sigurno će unaprediti efikasnost u lečenju raka grlića materice.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hpvhumani papiloma viruskarcinom grlića matericekolposkopijaPapanikolau testrak
Komentari (0)
Dodaj komentar