Otkrivamo kako veštačka oplodnja utiče na stabilnost braka

Uobičajeno je mišljenje da je najčešće uzrok razvoda braka nemogućnost da žena ostane trudna, čak i veštačkom oplodnjom. Ovakvo mišljenje nije prisutno samo kod nas već i u većem delu Evrope.

Kako bi to ispitali, istraživači iz Danske nedavno su pokušali da utvrde kakav je procenat razvoda u brakovima parova koji nemaju, a kakav parova koji imaju dece. Rezultati su pokazali da uspešnost ili neuspešnost veštačke oplodnje ne utiče na stabilnost braka.

Studija je analizirala podatke za više od 40.000 žena u Danskoj, u braku, koje su išle na veštačku oplodnju u periodu od 1994. do 2009. godine. Od ukupnog broja, 20% žena se razvelo, što je uobičajno u poređenju sa 22% razvoda kod žena koje nikada nisu išle na veštačku oplodnju. Pokazalo se da je u obrađenom periodu (16 godina) bilo za 2% manje slučajeva razvoda brakova sa pokušajima veštačke oplodnje.

Studija navodi da ovi pokazatelji treba da budu primer i podstrek parovima koji nemaju decu da slobodno i bez predrasuda razmisle o veštačkoj oplodnji.

Pored svega navedenog, studija naglašava da ima i dosta slučajeva kada neuspela veštačka oplodnja još više učvrsti vezu između partnera. Takođe, veliki je broj slučajeva kada se posle razvoda partneri ponovo zbliže i ponovo pokušaju sa veštačkom oplodnjom, i to duži niz godina nego što su prvobitno bili u braku.

Iako se navedeni rezultati za sada smatraju preliminarnim, jasno je da su međusobni odnos i poštovanje partnera presudni za brak, a ne rezultati veštačke oplodnje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

brakdeca i brakneplodnostrazvodveštačka oplodnja
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • dzordz

    to je danska, nema veze sa srbijom