Ovih 10 faktora utiče na erekciju

Mnogi ne znaju da je imati ili nemati erekciju kompleksan proces koji obuhvata hormone, nerve, vaskularni sistem i psihološko stanje. Svi faktori deluju zajedno, a neravnoteža u samo jednom dovoljna je za gubitak i „kompromitovanje“ erekcije. Zato je važno održati sve navedene faktore na pozitivnom nivou, a da bi se oni održali, potrebno je znati šta sve utiče na erekciju i u pozitivnom i u negativnom smislu.

Deset osnovnih stvari u vezi sa erekcijom:

1. Zdrava antioksidantna ishtrana bogata voćem i povrćem pozitivna je ne samo za erekciju već i za opšte zdravlje. Takođe, treba povećati količinu ribe u ishrani, a smanjiti količinu govedine i mlečnih proizvoda na trpezi. Pored toga, ne treba se prejesti, već stati onda kada se oseti sitost.

2. Telesna težina – višak kilograma loša je za erekciju iz više razloga. Višak kilograma vrši pritisak na srce, podiže krvni pritisak i izaziva dijabetes, a menja i hormonsku ravnotežu.

3. Vežba – fizička aktivnost održava erekciju funkcionalnom i u kasnijem životnom dobu. Nasuprot tome, lenjost i neaktivnost dovode do erektilne disfunkcije.

4. Alkohol šteti jetri, mozgu ali i testisima (izvoru testesterona). Efekti štetnosti nisu vidljivi odmah, ali previše i često konsumiranje alkohola povećava rizik od erektilne disfunkcije.

5. Marihuana – redovna i česta upotreba marihuane i drugih droga smanjuje nivo testesterona i lako može dovesti do erektilne disfunkcije.

6. Atrofija – seksualna aktivnost od dva ili tri puta nedeljno održava dobar protok krvi kroz penis i nerve. Seksualnom neaktivnošću dolazi do gubitka erekcije.

7. Lekovi za krvni pritisak – ovi lekovi mogu uticati na erekciju. Savetujte se sa lekarom oko lekova koje koristite, neki lekovi za krvni pritisak više utiču na erekciju, a neki manje ili uopšte ne utiču.

8. Lekovi za depresiju – sama depresija i lekovi za depresiju loše utiču na erekciju. Kao lekovi za krvni pritisak, postoje i lekovi za depresiju koji manje ili uošte ne utiču na erekciju.

9. Poremećaj sna – osobe sa poremećajem sna imaju mnogo veću šansu za razvoj erektilne disfunkcije. Savet sa lekarom i jednostavna terapija brzo mogu rešiti ovaj problem.

10. Kardiovaskularni sistem – normalno funksionisanje arterija i vena neophodno je za erekciju. Povišen holesterol, problemi nervnog sistema i dijabetes mogu pogoršati protok krvi koja je potrebna za erekciju.

Ukoliko postoji problem sa erekcijom a niste ga rešili gorenavedenim savetima, treba se posavetovati sa lekarom. Sveobuhvatni pregled i analize mogu ustanoviti u čemu je problem. Problem erekcije često može biti posledica mnogo ozbiljnijih zdravstvenih problema.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

erekcijahormonilibido
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Anonimni

    i ja bih da sam muško!

  • bambi

    Ja izgubim erekciju kada ugledam sponzorusu.

    • Anonimni

      i ja bih da sam muško! Seks je savršenstvo a ne interes i novac.

    • Anonimni

      i ja bih da sam muško! Seks je savršenstvo a ne novac i interes.