Ovo su 4 najveća ženska problema u seksu

Mnoge žene imaju probleme u seksualnom odnosu sa partnerom. Gubitak želje, nedostatak orgazma ili bol tokom odnosa – medicinski se naziva seksualna disfunkcija. Kod nekih žena disfukcija se javlja povremeno, kod nekih periodično, a kod nekih i doživotno. Ovaj problem može se pojaviti samo u određenim situacijama, a može i u svim seksualnim situacijama.

Razlog seksualne disfunkcije kod žena najčešće je povezan sa emocijama, poverenjem, načinom života i samim odnosom sa partnerom. Prekid bilo koje od navedenih komponenti može uticati na povećanu seksualnu želju, uzbuđenje ili zadovoljstvo.

Postoji više vrsta seksualne disfunkcije:

1. Niska seksualna želja – podrazumeva nedostatak interesovanja i spremnosti za seks.

2. Poremećaj seksualnog uzbuđenja – postoji želja za seksom, ali je problem postizanje uzbuđenja tokom odnosa ili održavanje tog uzbuđenja.

3. Izostanak orgazma – stalne poteškoće u postizanju orgazma ili nemogućnost postizanja orgazma i pored dovoljno uzbuđenja i stimulacija.

4. Bol – žena oseća bol prilikom seksualne stimulacije ili pri vaginalnom kontaktu.

Ukoliko seksualna disfunkcija utiče na vezu ili brak i zabrinjava samu ženu, treba posetiti lekara. Ukoliko sama disfunkcija ne smeta ženi, tretman nije potreban. Žene koje se odluče za tretman najčešće koriste kombinovani tretman koji se odnosi i na medicinske i na emotivne probleme.

Tretmani lečenja seksualne disfunkcije mogu biti medicinski i nemedicinski i zavise od samog problema osobe.

Nemedicinski tretmani

Komunikacija – otvorena komunikacija sa partnerom pravi veliku razliku u seksualnom zadovoljstvu žene. Naučite i učite od partnera šta volite a šta ne i koliko ste intimni ili ne. To puno znači ženama u samom odnosu.

Zdraviji život – odmor i redovna fizička aktivnost mogu poboljšati raspoloženje, poboljšati osećaje i smanjiti stres. Izbegavajte alkohol jer može oslabiti seksualnu osetljivost.

Savetodavna pomoć – odlazak psihologu ili terapeutu za savet takođe može pomoći. Najčešći njihovi saveti su pronaleženje načina poboljšanja bliskosti sa partnerom u vidu literature ili vežbi za parove.

Korišćenje lubrikanta – vaginalna maziva mogu biti od pomoći tokom seksualnog odnosa ukoliko žena ima suvu vaginu ili vaginalni bol tokom odnosa.

Ostala pomagala i uređaji – korišćenje vibratora kod žena je najčešći vid stimulacije klitorisa. Nekim ženama je potrebno i više uređaja za seksualno uzbuđenje i stimulaciju. Često se dešava da uz njih nestaje seksualna disfunkcija.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

libidoproblemi sa orgazmomseksualna disfunkcijaseksualna željaseksualno zadovoljstvoseksualnost žena
Komentari (0)
Dodaj komentar