Plodnost: uteraće vam strah u kosti

Zavalili ste se u fotelju, zadovoljno misleći: „Ha, ne pušim, ne pijem, ne nosim farmerke – za mene opasnosti praktično i nema!“. No, da li je baš tako. Možda će vam neka od sledećih „opcija“ uterati strah u kosti…

Narušavanje prohodnosti semenog kanala još jedan je od čestih uzroka zbog kojih muškarac ne može da postane otac. Spermatozoidima se na njihovom oplođujućem putu mogu isprečiti urođena suženja delova semenog kanala, srasline nastale kao posledica upalnog ili infektivnog oboljenja, ožiljak posle operacije, otoci ili tumori. Srećom, sa najvećim brojem pomenutih problema lekari sa uspehom i rutinski izlaze na kraj.

Izvesna oboljenja imunološkog sistema predstavljaju naročit problem, pošto tada organizam može početi da proizvodi antitela koja sopstvene, recimo polne ćelije, „prepoznaje“ kao uljeze koje napada i ubija. Loša vest je da se teži autoimuni poremećaji gotovo uopšte ne leče, ali je dobra vest da su oni veoma retki, kod muškaraca naročito.

Istraživanja na polju genetike pokazala su da su često „krivi“ hromozomi spermatozoida, odnosno njihov oblik. Naučnici iz grada Bafala, SAD, pod rukovodstvom doktora Lejnija Berkmana, otkrili su da je kod mnogih neplodnih muškaraca povišena količina spermatozoida sa prevremeno „raspletenim“ molekulom DNK (normalan oblik molekula DNK je, kao što je poznato, dvostruki heliks, odnosno dvojna spirala, ali se u određenom trenutku, pri oplodnji jajne ćelije, on „raspreda“). Za sada nije jasno kako je moguće boriti se sa ovim novootkrivenim oblikom muške neplodnosti.

Doktor Berkman, na primer, smatra da, po otkrivanju ovakvih nedostataka i poremećaja, od pomoći može biti posebna obrada sperme antioksidansima.

Genetski oblik muškog steriliteta danas je moguće dijagnostikovati pomoću posebnih antitela koja reaguju na molekule DNK izmenjenog oblika.

Najzad, dolazimo do još jednog važnog razloga neplodnosti muškaraca – pesticida. Kako saopštavaju francuski i argentinski naučnici, neki od pesticida koji se već više od pola veka primenjuju u seoskim gazdinstvima izrazito su pogubni za mušku plodnost. Prilikom istraživanja sprovedenog na 225 Argentinaca koji žive na selu ili rade na plantažama, a boluju od neplodnosti, ustanovljeno je da su svi imali višekratne, a često i stalne kontakte sa pesticidima. Argentina, naravno, nije slučajno izabrana kao mesto za istraživanje: ova zemlja ima vodeću ulogu u primeni pesticida i otrova u poljoprivredi.

Pesticidi, koji lako prodiru u testise, čine spermatozoide manje pokretljivim, što smanjuje verovatnoću začeća. Statistički podaci rečito govore o tome: usled primene pesticida, količina aktivnih spermatozoida u semenoj tečnosti muškaraca se tokom poslednjih četrdeset godina u nekim zemljama – prepolovila! Neki naučnici, štaviše, smatraju da je, između ostalog, masovna primena (i za ljude vrlo toksičnih) pesticida i jedan od uzroka sve veće rasprostranjenosti muške homoseksualnosti. Poslednja tvrdnja ne zvuči preterano verovatno, no nikad se ne zna…

Nedavno su stručnjaci Svetske zdravstvene organizacije objavili spisak dvanaest za čoveka najopasnijih supstancija. Čak devet od njih su – pesticidi. Ekolozi stoga pozivaju sve zemlje da prestanu sa njihovom upotrebom u najskorije moguće vreme.

To je bilo to. Ako ste, posle svega pročitanog, i dalje pri volji za pravljenje dece, šta da vam kažemo osim – navalite!

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

muška neplodnostmuska plodnostspermatozoidsterilitet
Komentari (0)
Dodaj komentar