Polne bolesti – vrste, simptomi, načini prenošenja

Polno prenosive bolesti danas su i veoma česte, a nastaju usled nezaštićenog polnog odnosa ili neodgovornog ponašanja seksualnih partnera.

Veliki broj ljudi ne razmišlja dovoljno pri stupanju u seksualne odnose, pa nije ni čudo da nisu ni svesni posledica polno prenosivih bolesti i moguće neželjene trudnoće. Uprkos savremenim sredstvima informisanja i obrazovanja, posledice ovakve vrste neinformisanosti ili neodgovornosti vrlo lako mogu biti trajne, a često i fatalne.

Savremena medicina nudi više načina za sprečavanje i lečenje polno prenosivih bolesti. Cena zaštite od polno prenosivih bolesti veoma je mala u odnosu na moguće posledice po zdravlje.

Metode kontracepcije

Postoji velik broj metoda kontracepcije, a u našim krajevima dostupan je, nažalost, relativno ograničen izbor kontracepcije. Mnogi pri tom zaboravljaju da sredstva za kontracepciju uglavnom ne štite od polno prenosivih bolesti.

Muški kondom je klasičan metod barijere. Sprečava spermu da uđe u telo žene i štiti od većine polno prenosivih bolesti. Prednost ove metode je velika efikasnost, laka dostupnost i niska cena. Stručnjaci navode kao manu to što često dolazi do nepravilne upotrebe kondoma, pa je efikasnost slaba. Nepravilnom upotrebom ili „pucanjem“ kondoma – skoro da nema zaštite od polno prenosivih bolesti.

Polno prenosive bolesti

Polno prenosive bolesti su one bolesti koje se najčešće prenose seksualnim činom i „napadaju“ prvo genitalije, a zatim i ostale organe.

Načini prenošenja

Pored „uobičajenog“ prenosa polnim odnosom (vaginalnim ili analnim), polno prenosive bolesti mogu se još preneti: poljupcem, oralnim seksom, korišćenjem zajedničkih „igračaka“ za seks, a neke i injekcijama (iglama) koje zajednički koriste zavisnici od droge.

Vrste polnih bolesti

Po vrstama, polno prenosive bolesti mogu biti: virusne, bakterijske, gljivične ili protozoalne.

U najčešće polno prenosive bolesti spadaju:

Postoji predrasuda da postoje muške i ženske polno prenosive bolesti, ali su one podjednako i muške i ženske, samo što se pojedine različito manifestuju kod muškaraca u odnosu na žene.

Kao i od trudnoće, tako i od polno prenosivih bolesti potpuno štiti apstinencija ili izbegavanje seksualnih odnosa, ali to nije suština ljubavne veze između dve osobe.

Od polno prenosivih bolesti jedino sa velikom efikasnošću štiti kondom kao kontraceptivno sredstvo, dok ostala kontaceptivna sredstva to ne čine. Lična higijena i higijena polnih organa u dobroj meri mogu sprečiti razne infekcije.

Podsećamo da osobe koje često menjaju seksualne partnere imaju mnogo veće šanse da “zarade“ neku polno prenosivu bolest, pa i one najopasnije.

Najčešći simptomi

Najčešći simptomi prilikom kojih se može posumnjati na polno prenosive bolesti:

  • osip i svrab na genitalijama
  • neuobičajena boja i miris mokraće
  • osećaj pečenja tokom mokrenja
  • pojačani sekret neprijatnog mirisa iz genitalija
  • otoci i plikovi pored genitalija
  • bradavice na polnim organima
  • neprijatan miris u predelu polnih organa
  • krvarenja tokom ili posle seksualnog odnosa
  • česti ili jaki bolovi tokom polnog odnosa
  • bolovi u stomaku kod žena
  • nadutost stomaka i bolovi u stomaku

Kod polno prenosivih bolesti, odnosno kod nekih čudnih promena na polnim organima i gorenavedenih simptoma – treba se obratiti lekaru, a ne lečiti samoinicijativno ili „bapskim metodama“.

Sve polno prenosive bolesti mnogo se lakše i brže leče ako se na vreme uoče i ako se na vreme počne sa lečenjem. Tada se obično izbegavaju najgore posledice po zdravlje.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bakterijske infekcijeGljivične infekcijegonorejahivkondomnezaštićen sekspolne bolestipolni odnosiseksualni odnosivirusne infekcije
Komentari (0)
Dodaj komentar