Porast broja dece nevenčanih parova

Tokom poslednje decenije, trendovi koji se odnose na plodnost uglavnom se nisu drastično promenili u SAD. Jedan, međutim, definitivno jeste, a to je broj prvorođene dece nevenčanih parova koji žive zajedno.
Među ženama uzrasta od 15 do 44 godine ta brojka je porasla sa 12% prvorođene dece iz 2002. godine na 22% za period između 2006. i 2010. godine.
Starosno doba parova koji prvi put postaju roditelji nije se mnogo promenilo. Prosečna starost za žene koje rađaju prvo dete iznosi 23, dok muškarci imaju tendenciju da postanu očevi prvi put u 25. godini.
Istraživanje sprovedeno u Sjedinjenim Državama bavilo se procenom plodnosti muškaraca i žena.
Da bi se utvrdili trendovi plodnosti među stanovništvom u najreproduktivnijem starosnom dobu, podaci su prikupljani putem intervjua skoro 10.500 muškaraca i 13.000 žena. Istraživanje je sprovedeno u periodu od jula 2006. godine do juna 2010. godine.
Prema rezultatima istraživanja, polovina žena rađa prvo dete u svojim dvadesetim godinama, dok dve trećine muškaraca prvi put postaju očevi pre nego što napune 30 godina.
Neke žene odlažu trudnoću dok ne budu malo starije. Žene koje su udate i fakultetski obrazovane uglavnom prvo dete rađaju sa 30 ili više godina, u poređenju sa ženama koje nisu u braku ili imaju manje obrazovanje.
I muškarci i žene sa nižim nivoom obrazovanja uglavnom imaju još dece u ranijim uzrastima u odnosu na one koji su visoko obrazovani.
Kada se osnivaju porodice
Anketa je pokazala i određene razlike među etničkim grupama u pogledu prvorođenčadi. Istraživači procenjuju da do 20 godina starosti 32% žena iz Afrike rodi svoje prvo dete, 30% žena iz Južne Amerike, a samo 5% žena iz Azije i 14% ostalih žena.
Dete je rodilo 85% žena do 40 godina starosti, dok 76% muškaraca postanu očevi do istog starosnog doba. A kada žene dostignu rane četrdesete, onda obično imaju dvoje dece.
Istraživanje je pokazalo i da 43% ispitanih žena uzrasta od 15 do 44 godina nije imalo dece zbog toga što su odlučile da nemaju decu, zato što nisu mogle da zatrudne ili zato što su planirale da rađaju kasnije u životu.
Pošto istraživanje nije ukuljučilo muškarce i žene starije od 44 godine, nema ni informacija o tome koliko muškaraca dobija decu nakon sredine četrdesetih godina, kao i koliki je broj rođene dece kod žena koje planiraju ponovo da zatrudne.
Napomene
Verovatno je i kod nas trend da je sve više prvorođene dece nevenačnih parova.
Što se tiče prosečne starosti roditelja prvorođene dece, kod nas se ta granica povećava i približava tridesetim godnama starosti. Za ovakav trend ima više razloga, a sve je teže uticati na to da se mladi ranije odluče za brak i decu. Razlozi su poznati: produženo školovanje, nedostatak zaposlenja, loš materijali status, karijera, nedostatak stambenog prostora itd, a samo su neki opravdani.
Ginekolozi smatraju da je za prvu trudnoću medicinski i biološki najpovoljnije doba između 20 i 25 godina starosti, a nepovoljno posle tridesete godine. Sve prve trudnoće posle tridestpete godine, a naročito posle 40. godine starosti majke, jesu rizične.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

decamladi roditeljinevenčani paroviprvorotkarani brakovistariji roditelji
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Branislav Bera

    Prednji članak nam rječito govori da je bračna zajednica kao društvena institucija veoma ugrožena. Iz tog razloga se više djece rađa u vanbračnim zajednicama nego li u bračnim. Društvena emancipacija žena kod nas i u savremenom svijetu svela je, nažalost, u većini slučajeva bračnu zajednicu na puku formalnost. Mnoge djevojke samo formalno stupaju u bračnu zajednicu samo da se zna ko je otac djetetu, a neke uopšte i ne stupaju, već rađaju dijete u vanbračnoj zajednici. Mnoge od tih žena kojima sud najčešće povjerava dijete kao malo na čuvanje, brigu i odgoj ne dozvoljavaju drugom roditelju kontakt i viđenje sa djetetom. To je i nemoralno, neljudski i katasrofalno. Tako ta djeca najčešće odrastaju bez drugog roditelja, a kad odrastu, najčešće imaju traumu i postaju prepuštena sami sebi. Moraju se izgraditi jači zakonski i drugi društveni mehanizmi za povćanje odgovornosti roditelja za stvaranje i odgoj potomstva, kao i održivost bračnih zajednica. Sa poštovanjem čitaocima, Bera Branislav, diplomirani pravnik zaposlen u Javnoj ustanovi Centar za socijalni rad Novi Grad. Pozdrav svim čitateljima.