Postanite zver u krevetu: Jedite ovakvu hranu i rešite problem erektilne disfunkcije

Erektilna disfunkcija problem je sa kojim se suočavaju mnogi muškarci, a prema studiji iz Masačusetsa, predviđa se da će do 2025. mučiti čak 322 miliona muškaraca širom sveta!

Ranije se smatralo da su psihološki problemi glavni uzrok ovog najčešćeg seksualnog problema, ali sada naučnici znaju da je to pretežno vaskularni poremećaj.

Oni su se pozabavili i time koja ishrana bi mogla da pomogne muškarcima koji imaju problem sa erektilnom disfunkcijom, i prema naučnoj studiji koja je predstavljena na Kongresu Evropskog kardiološkog društva 2021, to bi mogla biti mediteranska ishrana!

Koautor studije, dr Atanasios Angelis, sa Univerziteta u Atini, kaže da je verovatno najbolji način da muškarci održe erektilnu sposobnost da se brinu o svom zdravlju i vode računa šta jedu.

– Mediteranska dijeta je odličan izbor koji kombinuje zdravlje sa kulinarskim zadovoljstvom, jer sadrži veliki izbor ukusnih jela – kaže dr Angelis.

On i njegove kolege ispitivali su 250 muškaraca, prosečne starosti od 56 godina, a utvrđeno je da su muškarci koji su se pridržavali mediteranske ishrane imali viši nivo testosterona, bolje erektilne performanse, veći koronarni protok i zdravije arterije.

– Erektilna disfunkcija postaje češća kod muškaraca srednjih godina jer oni godinama akumuliraju uobičajene faktore rizika – objašnjava dr Angelis.

U te faktore rizika svrstavaju se nezdrava ishrana, visok holesterol, pušenje, kao i niži nivo testosterona koji se često javlja uz erektilnu disfunkciju.

– Mediteranska dijeta je korisna i za vaskularnu fiziologiju i za nivo hormona – kaže Angelis.

Mediteranska ishrana, koja je svojevremeno proglašena i najzdravijom na svetu, može da smanji upalne procese u telu i da doprinese većem nivou testosterona.

– Iako nismo ispitivali mehanizme, verovatno je da mediteranski način ishrane može poboljšati kondiciju i erektilne performanse tako što će poboljšati funkciju krvnih sudova i ograničiti pad testosterona koji se javlja u srednjim godinama – kaže dr Angelis.

Ovaj način ishrane, koji je zastupljen u Grčkoj, Italiji, Francuskoj, Španiji i drugim zemljama Sredozemlja, podrazumeva unos zdravih masti iz maslinovog ulja, konzumiranje povrća, voća, mahunarki, intergralnih žitarica, orašastih plodova, začina, ribe i morskih plodova, mlečnih proizvoda i živine, dok se crveno meso i slatkiši konzumiraju samo povremeno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

erekcijaishranaseks.
Komentari (0)
Dodaj komentar