Redovni pregledi trudnica

Trudnice u Velikoj Britaniji obično tokom trudnoće obave 7 do 10 pregleda (poseta) kod babice ili ginekologa pre nego što se njihove bebe rode. To su takozvani prenatalni pregledi, a njihova svrha je da se proveri zdravlje majke i bebe, kao i razvoj bebe, tako da se eventualni problemi mogu uočiti na vreme.
Redovni prenatalni pregledi uvedeni su kao standard u Velikoj Britaniji od prve polovine 20. veka. Oni su uvedeni kako bi se smanjio broj beba i žena koje imaju ozbiljne zdravstvene probleme tokom trudnoće i porođaja. Međutim, vrlo mali broj istraživanja bavio se time koliko je tih pregleda stvarno neophodno. Ovo pitanje je posebno važno za zemlje u razvoju, gde su zdravstveni resursi često ograničeni, pa se pregledi vrše ređe.
Godine 2001, Svetska zdravstvena organizacija (SZO) istakla je da su dovoljna četiri antenatalna pregleda tokom trudnoće. Međutim, novija istraživanja izražavaju sumnju u ovu preporuku. Ustanovljeno je da postoji veća verovatnoća da će beba umreti, pre rođenja ili ubrzo nakon toga, ako je majka imala manji broj antenatalnih pregleda.
Istraživači su analizirali podatke o broju poseta trudnica lekaru u raznim zemljama. U istraživanje je uključeno više od 24.500 žena-trudnica koje su išle na redovne preglede, i to na Kubi, Tajlandu, u Saudijskoj Arabiji i u Argentini. Trudnice su odabrane nasumično i svrstane u dve grupe – trudnice sa oko pet pregleda i trudnice sa oko osam pregleda tokom trudnoće.
Kakvi su rezultati istraživanja?
Među ženama koje su imale manji broj prenatalnih pregleda, 14 beba je umrlo na svakih 1.000 beba umrlih pre rođenja. To je nešto više u poređenju sa 11 od 1000 beba koje su umrle kada su žene imale veći broj pregleda tokom trudnoće. Ipak, veći rizik od ovoga (manji broj pregleda) donose neki drugi razlozi kao što su veća starost majke ili pušenje tokom trudnoće.
Ustanovljeno je da je rizik od umiranja beba najveći između 32. i 36. nedelje trudnoće (inače, većina beba se rađa oko 40. nedelje trudnoće).
Koliko je pouzdano istraživanje?
Ovo istraživanje bavilo se poređenjem zdravlja beba u zavisnosti od broja poseta lekaru. Dobijeni rezultati slični su rezultatima druge dve slične studije, što opravdava dobijene rezultate.
Ipak, vredi napomenuti da ova studija nije bila posebno dizajnirana na broju beba koje su umrle pre rođenja samo na osnovu broja pregleda, poseta ginekologu, već su analizirani mnogi drugi slučajevi. To može da umanji tačnost rezultata, ali je bitna suština: veći broj pregleda smanjuje rizik po bebe. Bitno je i to što se studija bavila mnogim različitim klinikama u četiri različite zemlje, tako da je možda bilo razlike u zaštiti zdravlja žene i u drugim faktorima koje istraživači nisu mogli da uzmu u obzir. Ipak je činjenica da veći broj pregleda (oko 10) smanjuje rizik po bebe.
Šta to znači za nas?
Ova studija je urađena u četiri zemlje sa drugačijim i ograničenim zdravstvenim resursima, tako da nije jasno koliko ovi zaključci važe za trudnice u Velikoj Britaniji ili u drugim zemljama. Što se tiče Srbije, kod nas se broj poseta trudnica lekaru (pregledi, ultrazvuk, konsultacije…) kreće u proseku između 8 i 10 tokom trudnoće.
Britanci su izveli zaključke koji i za nas mogu imati značaj: desetak prenatalnih pregleda (koji se preporučuju u Velikoj Britaniji) u odnosu na 5-6 pregleda (poseta lekaru) može da napravi pozitivnu razliku za bolje zdravlje nerođenog deteta.
Ako ste trudni, važno je da prisustvujete svim predviđenim (savetovanim) prenatalnim pregledima, ali i da se odgovorno ponašate: nema alkohola, nema pušenja, održavanje optimalne težine, umerene fizičke aktivnosti, izbegavanje rigoroznih dijeta, izbegavanje teških fizičkih poslova, izbegavanje stresnih situacija (i događaja), redovno odmaranje i spavanje, zdrava ishrana, zdrave navike…
Takođe je važno da se i vanredno javite lekaru ukoliko tokom trudnoće primetite da vam se zdravstveno stanje poremetilo ili da se beba u stomaku čudno ponaša.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

ginekološki pregledilekarski preglediprevremeni porođajpušenjetrudnoćazdravlje bebezdravlje trudnicezdravlje trudnoće
Komentari (0)
Dodaj komentar