Šta se krije iza problema sa erekcijom? Nova studija otkriva nešto OZBILJNO

Novo istraživanje je pokazalo da je četiri puta veća verovatnoća da će muškarac doživeti srčani ili moždani udar ako ima problema s erekcijom.

I ne samo to. Istraživači su otkrili da postoji veza između bolesti desni i erektilne disfunkcije. Takođe, otkriveno je da se srčani ili moždani udar dešavaju u proseku samo četiri godine nakon što je prvi put dijagnostikovan pad seksualnog nagona.

Reguliše krvni pritisak, zaustavlja upalu grla, leči sinuse – kako mladim lukom očuvati zdravlje?
Studija objavljena u časopisu „Journal of Parodontology“ pratila je 158 muškaraca srednjih godina u Španiji. Autor studije, profesor Fransisko Meta sa Univerziteta u Granadi, otkrio je da postoji veza između bolesti desni, erektilne disfunkcije i srčanog udara (moždanog udara) otvrdnjavanje arterija.

Meta je objasnio da je okidač za to parodontopatija (bolest desni) koja prvo zahvata male sudove u penisu i očvrsne ih. Kasnije se problem javlja u arterijama drugih vitalnih organa.

Najčešći simptom bolesti desni je pored krvarenja desni – loš zadah. On može biti znak upozorenja muškarcima da spreče dalje probleme.

Učesnici studije sa oba stanja (bolest desni i erektilna disfunkcija) imali su veću verovatnoću da dožive moždani udar, srčani udar, smrt od kardiovaskularnih bolesti ili srčanu insuficijenciju. Oni su takođe bili rizičnija grupa za razvoj angine i veća je verovatnoća da će im biti potrebna operacija srca.

Pored toga, imali su 3,7 puta povećan rizik od velikog neželjenog kardiovaskularnog događaja (Major adverse cardiovascular event-MACE).

Da li je erektilna disfunkcija simptom ozbiljnije bolesti?

„Početak erektilne disfunkcije može biti znak upozorenja potencijalno ozbiljnijih kardiovaskularnih stanja“, rekao je Fransisko Meta.

Pre pet godina isti tim je pokazao da je stopa erektilne disfunkcije više nego dvostruko veća kod muškaraca sa oboljenjem desni.

„Ovi rezultati su izuzetno važni, s obzirom na to da MACE može da ugrozi živote muškaraca srednjih godina“, rekao je Meta.

Vene penisa su manje od koronarnih arterija. Kod pacijenata sa otvrdnutim arterijama veća je verovatnoća da će u početku imati erektilnu disfunkciju. Impotencija je snažan pokazatelj mogućeg srčanog udara kod pacijenata sa visokim rizikom, kao što pokazuju prethodna istraživanja.

Takođe je važno znati da su faktori rizika za erektilnu disfunkciju jednaki faktorima rizika za kardiovaskularne bolesti: pušenje, dijabetes, fizička neaktivnost, sedentarni način života, visok krvni pritisak, povišene masnoće u krvi.

Razlog je to što je penisna arterija jedna od najužih u telu (uža od arterija koje snabdevaju srce krvlju) i jedna je od prvih koja se sužava i začepljuje kada dođe do taloženja masti u krvnim sudovima, i može biti najava budućeg srčanog udara.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

erekcija
Komentari (0)
Dodaj komentar