Šta sve beba radi dok je u maminom stomaku?

Da li ste se ikad zapitali šta sve beba radi dok je još u maminom stomaku, da li joj se sviđa hrana koju jedete, da li voli kada joj pevate ili joj nešto smeta…

Naučnici su otkrili šta je beba u stanju da oseti ili uradi tokom mamine trudnoće.

Štucanje
Štucanje je normalna pojava koju mnoge trudnice osećaju. Bebe počinju da štucaju već krajem prvog ili početkom drugog tromesečja. Neke trudnice mogu da osete štucanje kao seriju malih ritmičnih pokreta, dok ga neke osećaju samo povremeno.

Prepoznaje pesme
U istraživanju Univerziteta u Helsinkiju, naučnici su tokom trećeg tromesečja trudnicama puštali jednu dečiju pesmu. Nakon porođaja, ponovno su puštali bebama istu pesmu i otkrili su veću moždanu aktivnost kod beba koje su tu pesmu slušale dok su još bile u stomaku, nego kod onih koje nisu slušale tu pesmu.

Vežbanje izraza lica
Posmatrajući snimke sa 4D ultrazvuka, britanski naučnici otkrili su da se bebe do 24. nedelje mogu nasmejati. Do 36. nedelje nerođene bebe mogu napraviti i druge izraze lica, poput spuštanja obrva, naboranog nosa ili rastegnutih usana. Bebe u maternici često zevaju i sisaju prst.

Oseća ukuse hrane
U trudnoći se često pojavi neopisiva žudnja za određenom vrstom hrane. Da li to znači da će beba obožavati ono što je mama tokom trudnoće volela da jede? Hranjive supstance iz hrane kroz amnionsku tečnost dolaze do fetusa koji oko 20. nedelje počinje da oseća ukuse, ali i mirise, poput dima cigareta.

Prema sprovedenim istraživanjima bebe čije su mame u trudnoći jele šargarepu, vole da jedu to povrće više od beba čije mame nisu unosile tu namirnicu.

Reaguju na stres
Prema nedavno sprovedenom britanskom istraživanju trudnice koje osećaju neku vrstu teskobe to prenose i na bebu, koja reaguje tako što češće dodiruje svoje lice levom rukom.

Plače
Buka niske zvučne frekvencije usmerena prema majčinom stomaku kod bebe u trećem tromesečju izaziva ponašanje koje izgleda kao plakanje. Beba tada otvara usta, nepravilno diše, a naučnici su čak primetili i da im usne podrhtavaju.

(24sata.hr, N1)

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

embrion
Komentari (0)
Dodaj komentar