Starije žene priznale kakav im je seks

Mnoge žene su seksualno aktivne i posle menopauze, a većina njih kaže da su zadovoljne svojim seksualnim životom, naročito ako su u braku ili imaju stalnog partnera – pokazalo je novo istraživanje.

Među ženama koje su izjavile da su nezadovoljne svojim seksualnim životom, 57% njih je reklo da žele da imaju više seksa, a samo 8% je želelo manje seksualnih odnosa. Analizirane su informacije prikupljene od oko 27.000 žena starosti između 50 i 79 godina.

Istraživači su očekivali da seksualna aktivnost žena opada sa godinama. Glavni razlozi za opadanje seksualne aktivnosti (interesovanje) kod žena su bili: gubitak seksualne moći partnera, gubitak partnera, loše zdravstveno stanje i loš kvalitet života.

Za istraživače je bilo iznenađenje to što bi mnoge starije žene volele da imaju više seksualnih odnosa. Ranije su lekari verovali da žene sa godinama gube želju za seksulanim odnosima.

„Ovo je prva studija koja pokazuje da starije žene zaista vole da imaju više seksa„, kaže Žizel Volf-Klajn, direktor jednog gerijatrijskog centra za obrazovanje u Njujorku.

Poznato je da seksualna aktivnost opada sa godinama, ali se smatralo da starije žene nisu preterano zainteresovane za seks i da im eventualni nedostatak partnera ne predstavlja veliki problem. Ispostavilo se da to nije slučaj kod mnogih žena. I žene starije od 60 godina često su zainteresovane za nastavak seksualnih aktivnosti.

Praćenje seksualnog zdravlja i aktivnosti starijih žena

Za studiju koja je objavljena u časopisu „Menopause“, istraživači su analizirali informacije prikupljene od 27.357 žena, i to u rasponu od oko pet do sedam godina.

Osnovni cilj je bio da se ustanove koristi i rizici terapije hormonima (HRT) kod žena u postmenopauzi. U tom smislu, istraživači su kod žena proučavali njihovo seksualno zdravlje i seksualno funkcionisanje.

Gotovo polovina žena je izjavila da su bile seksualno aktivne tokom prethodne godine. Taj broj je bio veći (oko 70%) kod žena koje su bile u braku ili su imale stalnog partnera.

Na smanjenje seksualnih aktivnosti ispitivanih žena uticali su sledeći faktori: povećana starost, niži prihodi, gojaznost, nedostatak partnera i zdravstveni problemi (infarkt, depresija, artritis…). Smanjenje seksualnih aktivnosti nije ipak bilo toliko izrazito u ovim slučajevima koliko su istraživači očekivali (pretpotstavljali).

Uloga terapije hormonima
Žene koje su uzimale hormonsku terapiju u početku su imale viši nivo seksualne aktivnosti od onih koje nisu. U kasnijem periodu, rezultati su bili zbunjujući za istraživače. Žene koje su bile pod hormonskom terapijom nisu pokazale značajno veću seksualnu aktivnost od onih kojima su date placebo pilule.

„Bili smo veoma iznenađeni što nismo videli veći efekat hormonske terapije kod žena“, rekla je istraživač dr Margery Gass iz Ohaja.
Hormonska terapija starijim ženama pomaže u smanjenju rizika od: srčanih napada, moždanih udara i raka dojke.

Ipak, terapija hormonima estrogena povećala je upotrebu krema i tableta za ublažavanje suvoće vagine, gubitka vaginalnog tkiva i tonusa mišića (vaginalna atrofija).

Istraživači su ustanovili da hormoni ne pomažu ženama mnogo ako se doživljava suvoće vagine i nelagodnost u toku odnosa. Oni pretpostavljaju da nalazi o malom uticaju hormona na seksualne funkcije žena mogu biti zbog činjenice da studija nije bila baš dizajnirana tako da testira hormone. Većina žena koje su učestvovale u istraživanju bilo je u braku i možda su imale dugo ustanovljene oblike seksualne aktivnosti i nastavile da se drže navika uprkos izvesnim nelagodnostima.

Šta utiče na povećanje seksualne želje i aktivnosti?

Fizički simptomi koji bi mogli da utiču na to da seksualni odnos starijim ženama bude neudoban, nisu bitno uticali na smanjenje seksualne želje niti seksualnih aktivnosti. Žene koje su se žalile na umerenu do ozbiljnu suvoću vagine ipak su bile seksualno aktivna. Sve u svemu, 70% anketiranih žena imalo je vaginalnu atrofiju, ali su se ipak trudile i želele da budu seksualno aktivne.

Stručnjaci su došli do zaključka da i kod seksualnih odnosa starijih osoba važi pravilo da redovne seksualne aktivnosti održavaju formu, aktivnost, želju i zadovoljstvo.

„U tom smislu, to je kao i svaki drugi deo našeg tela“, kaže gospođa Gass. „Da biste ostali u formi i igrali tenis, golf, šta god vi volite da radite, bitno je da očuvate tu aktivnost i budete utrenirani, a to isto važi i za seksualni odnos. Ako želite da vaši seksualni odnosi budu udobni i uživate u njima, bez obzira na godine, najbolje što možete da uradite jeste da ih održite, da budete dosledni i redovno ih imate.“

Napomena

Iz navedenog se može zaključiti da seks i seksualni odnosi nisu rezervisani samo za mlade osobe, već da muškarci i žene u svim starosnim dobima žele da imaju redovne seksualne odnose, to nije nešto nastrano ni zabranjeno, već nešto sasvim poželjno i normalno.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

hormoni i seksseksseks i godineseks i ženeseksualna željaseksualne aktivnostiseksualni dnosi
Komentari (4)
Dodaj komentar
  • Drda

    Duda nemas pojma. Moja komsinka, 67 god. mi pruza takvo zadovoljstvo da ja mladje i ne gledam. Imao sam ja i mnogo mladje ali nije bilo sladje.

  • mmm

    ka @Duda Kanacki,e pa sve kontra,a ti crkni od tvojih zlobnih predrasuda,da ne poveruješ koliko mladim muškarcima prijaju starije žene kojima nećeš verovati ništa ne visi jer kozmetika je svima dostupna pa i „babama“i koje su veoma atraktivne .

  • Ana Jovanović

    Tipično balkanski komentar. Da je tekst bio namenjen muškarcima, ne bi sigurno ovako komentarisali. Muškarcima, na sreću, kada su u godinama, ništa ne visi, imaju super liniju, nemaju bore i žene se ženama koje su više decenija mlađe od njih. Naravno, kada se piše „dobar izgled“, misli se na „puno para“, a što i njima sve visi, ma nije važno dok je pun novčanik.

  • Duda Kanacki

    Može nauka da kaze šta god, papir sve trpi, ali baba u seksu gde joj sve visi, i grudi, i koža na rukama, mlitava sa svih strana, kome ona može da bude poželjna u krevetu? Bože sačuvaj, sve u svoje vreme, a bake u šetnju, na partiju priča sa komšinicama i starim drugaricama, unučiće za ruku… To je za starije bake i deke.