Sve dostupne metode kontracepcije – prednosti i mane

Polno prenosive bolesti i neželjena trudnoća ne spadaju u istu kategoriju, ali su i u današnje vreme česta pojava i posledice nezaštićenog polnog odnosa ili neodgovornog ponašanja seksualnih partnera.

Veliki broj ljudi ne razmišlja dovoljno pri stupanju u seksualne odnose pa onda nije ni čudo što se dešavaju neželjene trudnoće. Zbog ovakve neinformisanosti ili neodgovornosti, posledice mogu biti doživotne po zdravlje žene.

Savremena medicina danas ima više opcija kako izbeći neželjenu trudnoću. Izbor opcija nije mali, samo je pitanje efikasnosti, udobnosti i cene pojedinih metoda. Cena zaštite od neželjene trudnoće veoma je mala u odnosu na moguće posledice.

Dostupne metode kontracepcije

Postoji veliki broj metoa za kontracepciju. Neke su uobičajene, neke se koriste u drugim zemljama, a u našim krajevima je nažalost dostupan relativno ograničen izbor vrsta kontracepcije. Međutim, i ove metode za kontracepciju koje su nama na raspolaganju dosta su efikasne i uz pomoć lekara se mogu izabrati i one koje ne predstavljaju opasnost po zdravlje korisnika.

Svest o plodnosti ili izbegavnje seksualnih odnosa – to je prirodno pitanje planiranja porodice. Svest o plodnosti znači da ako ne želite tog trenutka trudnoću, izbegavate seksualni odnos kada je žena najplodnija. Pravilna primena ove metode podrazumeva medicinsko poznavanje organizma i termine plodnosti, za šta je često potrebna stručna medicinska pomoć. Prednost metode je što se ne koriste nikakvi lekovi niti bilo kakva druga pomagala. Potencijalni nedostatak metode jeste rizik od 25% za trudnoću, jer veoma mali broj žena ima „u minut“ redovne ovulacije i menstruacije.

Spermicidi – to su supstance koje ubijaju spermu. Spermicidi postoje u obliku pene, gela i kreme i smeštaju se unutar vagine 30 minuta pre seksualnog odnosa. Najčešće se koriste zajedno sa drugim metodama. Prednost je ta što je ova metoda laka za upotrebu i jeftina. Nedostatak je da česta upotreba može izazvati iritaciju tkiva, infekciju i povećava rizik od polno prenosivih bolesti. Ovde je važna pravilna i redovna upotreba kontraceptivnih sredstava, tako da, prema statistici, 29% žena godišnje i pored korišćenja ove metode – zatrudni. Interesanto je ali i žalosno da veliki broj žena-devojaka ne zna da postoje ovakva sredstva za kontracepciju. Dodatni je problem i u tome što na našem tržištu nema velikog izbora spermicida.

Muški kondom – klasičan metod barijere. Sprečava spermu da uđe u telo žene, štiti od mnogih polno prenosivih bolesti. Neuspešnost metode na godišnjem nivou je 15%. Prednost metode je velika efikasnost, dostupnost i cena. Stručnjaci navode kao manu to što često dolazi do nepravilne upotrebe kondoma kada je efikasnost dejstva slaba, a nepravilnom upotrebom se lako može desiti oštećenje kondoma.

Pilule za kontracepciju – najčešće se koristi estrogen i progestin za sprečavanje ovulacije. Pravilno uzimanje pilula jeste vrlo efikasan metod, oko 8% korisnica zatrudni, i ono što je bitno – da se uzimaju na recept. Prednost je laka i bezbolna upotreba, a nedostaci cena pilula i neki neželjeni efekti. Nekim ženama se savetuje da ne uzimaju ove pilule, ali o tome se treba posavetovati sa ginekologom. Pilule koje su se ranije proizvodile imale su mnogo više neželjenih efekata nego ove koje se danas proizvode sa niskim dozama hormona.

IUD – je skraćenica za intrauterni uređaj (plastika u obliku slova T) koji lekar smešta unutar materice. To se u žargonu zove „spirala“ i postoji sa hormonima i bez hormona. Postoje dve vrste spirala, jedna se menja na 5, a druga na 10 godina. Obe vrste otežavaju da sperma oplodi jajnu ćeliju. Osam od hiljadu žena i pored ove metode zatrudni. U retkim slučajevima može izazvati neželjene efekte, a jedina mana je relativno visoka cena proizvoda.

Vezivanje jajovoda – to je metod trajne kontracepcije. Ukoliko žena odluči da ne želi više biološku decu, hirurški se zatvore jajovodi i time se postiže efikasnost 100%, a nedostatak je što zahteva operaciju. Ova metoda se često koristi da bi se zaštitilo zdravlje žena koje već imaju neke druge ozbiljne zdravstvene probleme.

Vazektomija – pored kondoma, ovo je jedini vid kontracepcije za muškarce. Metoda podrazumeva hirurško zatvaranje kanala reproduktivnog sistema (od testisa pa preko penisa). Sprečava oslobađanje sperme, a ne ometa ejakulaciju. Prednost metode je što je trajna, jeftinija od vezivanja jajovoda i 100% je efikasna. Nedostatak je što zahteva operaciju i ne može odmah funkcionisati, a posle nema povratka na staro.

Hitna kontracepcija – ona se radi posle seksualnog odnosa. To su jake hormonske pilule koje se uzimaju ukoliko žena ili muškarac nisu koristili nijedno kontraceptivno sredstvo. Problem je što ove pilule zahtevaju lekarski recept. To su pilule za „dan posle“ koje se koriste kada se „zaboravi“ redovno sredstvo za kontracepciju, „pukne kondom“ ili u slučajevima neželjenog seksualnog odnosa (silovanja ili zloupotrebe partnera-prijatelja, droga-pijanstvo). Ovakva kontracepija preporučuje se samo u ekstremnim slučajevima, a ne kao „redovna“ kontraceptivna metoda.

„Izvlačenje“ ili prekid seksualnog odnosa – drevni metod izvlačenja penisa iz vagine pre ejakulacije. Izveštaji pokazuju da pri pravilnom postupku samo 4% žena zatrudni godišnje. Međutim, zvanični podaci kažu da je to 18% pa i više. Prednost je što nema nikakvih pomagala i lekova, a nedostatak to što se teško može pravilno uraditi i na vreme.

Ostale metode za kontracepciju

Postoje i druge metode kontracepcije, ali one za sada na našim prostorima nisu lako dostupne ili se zahvati ne rade kod nas ili tih sredstava nema na tržištu.

Implantant jajovoda – novija procedura koja blokira jajovode bez operacije. Radi na principu silikonske epruvete koja se namešta kod jajovoda. Rendgenski se posle određenog perioda potvrđuje da li je implantant narastao i blokirao jajovode. Pednosti su efikasnost metode i što ne zahteva operaciju, a nedostatak je što je potrebno nekoliko meseci da implatant blokira jajovode, skup je i može izazvati rizik od infekcije.

Implantant protiv trudnoće – ugrađuje se ispod kože nadlaktice i oslobađa iste hormone kao i injekcija, s tim što štiti od trudnoće 3 godine. Stopa neželjenih efekata manja je od 1%, a mane proizvoda su cena.

Injekcija protiv trudnoće – hormonska injekcija koja štiti od trudnoće tri meseca. Efikasnija je i od pilule, samo 3% slučajeva trudnoće godišnje. Mane ovih injekcija su cena i moguće hormonske komplikacije.

Flasteri za kontracepciju – koriste žene koje su imale neželjena dejstva na pilule ili koje imaju problem sa redovnim uzimanjem pilula. Flasteri se koriste jednom nedeljno u periodu od 4 nedelja. Oslobađaju iste hormone kao i pilule, a jednako su i efikasni. Prednosti su što su bezbolne kao i pilule, a mane – cena i moguća iritacija kože. Kod nas se flasteri još teško nabavljaju.

Vaginalni prsten – relativno nov proizvod – meka plastika u obliku prstena koja se nosi unutar vagine. Prsten oslobađa iste hormone kao flaster ili pilula, a isto je i efikasan. Menja se jednom mesečno. Prednosti su lakša i brža zamena od drugih sredstava, a nedostaci moguća iritacija vagine, neželjeni efekti slični su pilulama. Vaginalni prsten se u susednim zemljama i može nabaviti, ali ne i kod nas.

Dijafragma – gumena kupola preko grlića materice. Dobra efikasnost, samo 16% trudnoće čak i sa pravilnom upotrebom. Prednost ja mala cena uređaja koji se može koristiti dve godine, a mana je što ženu treba naučiti kako se ona stavlja (stručnjak-ginekologa). Dijafragme se ne mogu naći kod nas u prodaji.

Kapa grlića materice – slična je kao dijafragma i služi za blokadu spermatozoida u materici. Stopa neuspešnosti je 15% za žene koje nisu imale decu i 30& za žene koje imaju decu. Prednosti su cena i vreme (48 sata) položaja kape, a mane su slične kao kod dijafragme i što se ne može koristiti tokom menstrualnog ciklusa. I ovo kontreceptivno sredstvo ne može se naći kod nas na tržištu.

Sunđer kontrole rađanja – spermicidni sunđer – napravljen je od pene sa sadržajem spermicida u sebi. Postavlja se 24 sata pre odnosa kod grlića materice. Stopa neuspeha je 16% za žene koje nisu imale decu i 32% za žene koje imaju decu. I ovo sredstvo se teško može naći kod nas. Nedostaci su relativno komplikovano pravilno nameštanje i što se ne može koristiti tokom mesečnog ciklusa.

Ženski kondom – to je tanka plastična kesica unutar vagine. Namešta se do 8 sati pre odnosa i nešto manje je efikasan i dobra zaštita od polno prenosivih bolesti, a nedostaci su 21% mogućih trudnoće. Ženski kondom služi za jednokratnu upotrebu i ne preporučuje se upotreba u kombinaciji sa muškim kondomom. Nedostatak je što ga na našem zvaničnom tržištu nema u prodaji.

Najefikasnije metode

Bez upotrebe bilo koje kontraceptivne metode, 85% žena zatrudni.

Dosadašnji pokazatelji su da hormonski kontraceptivi imaju najbolju efikasnost. Stvar je samo ličnog odabira parova koja metoda im je najprihvatljivija. Naravno, postoji i 100% siguran metod kontracepcije, a to je apstinencija.

Kombinacija dve ili više metode kontracepcije daje manje rizike od neželjene trudnoće.

Polno prenosive bolesti

Kao i od trudnoće, tako i od polno prenosivih bolesti štiti apstinencija ili izbegavanje seksualnih odnosa, ali to nije suština ljubavne veze između dve osobe suprotnog pola.

Od polno prenosivih bolesti jedino sa velikom efikasnošću štiti kondom kao kontraceptivno sredstvo, dok ostala kontaceptivna sredstva to ne čine.

Pitajte lekara-ginekologa

Starost i način života važni su faktori u odabiru kontraceptivnih metoda. Savet svim ženama je da se obrate svom lekaru za sigurnu metodu kontracepcije.

Ne mora biti ista vrsta kontracepcije za mlađe i starije osobe. Približavanje žene menopauzi zahteva pažljiviji odabir kontracepcije. Neke hronične bolesti ili alergijske reakcije mogu uticati na izbor sredstava za kontracepciju, pa je zato najbolje posavetovati se sa lekarom.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

antibebi piluleHitna kontracepcijakondomikontracepcijanezeljena trudnocapilule za dan poslepilule za kontracepcijupolno prenosive bolesti
Komentari (0)
Dodaj komentar