Uzroci steriliteta koji se lako leče

Ukoliko u bračnoj ili vanbračnoj zajednici, posle godinu ili dve dana redovnih seksualnih odnosa bez upotrebe kontracepcije, ne dođe do željene trudnoće, može se govoriti o sterilitetu ili neplodnosti.
Ovakvih parova danas je u našim krajevima 12-15%, a razlozi neplodnosti mogu biti veoma različiti.
Postoje neki uzroci neplodnosti ili steriliteta koji se često javljaju, a mogu se rešiti i lečiti relativno jednostavno.
Nedovoljna težina
Nedovoljna uhranjenost obično dovodi do anemije i mnogih drugih bolesti. Ustanovljeno je da nedovoljna (potprosečna) telesna težina može biti uzrok neplodnosti i kod muškaraca i kod žena.
Kod većine mršavih osoba povećanom količinom hrane za dnevne obroke i kvalitetnijom ishranom, sa više vitamina i minerala (voća i povrća), povećavaju se šanse za začeće. Potrebno je jesti hranu bogatu: folnom kiselinom, vitaminima B-kompleksa, vitaminom C, vitaminom E, kalcijumom, gvožđem i magnezijumom. Preporučujemo da dobro operete ili oljuštite sveže voće i povrće pre jela kako biste smanjili negativan uticaj herbicida i pesticida.
Prekomerna težina
Kod većine gojaznih muškaraca loš je kvalitet sperme ili su spermatozoidi nedovoljno pokretljivi. Pošto masno tkivo utiče na metabolizam hormona, sterilitet gojaznih muškaraca kreće se 40-60%.
Gojazne žene (devojke) imaju veće šanse da boluju od sindroma policističkih jajnika i drugih bolesti koje izazivaju neredovne menstruacije i hormonske promene koje uslovljavaju sterilitet.
U velikom broju slučajeva, gojazne osobe kod kojih se javlja sterilitet svođenjem težine na razumnu meru postaju plodne…
Umor i stres
Hronični umor i stres – bolesti savremenog doba – negativno utiču na plodnost muškaraca i žena. Dokazano je da preterano psihičko naprezanje negativno utiče na libido i plodnost (ometa ovulaciju i smanjuje broj spermatozoida).
Ovaj negativan uticaj na plodnost osoba može se smanjiti tako što se pravilno rasporede dnevne, nedeljne, mesečne i godišnje obaveze. Kod ovih osoba se redovnim i pravilnim odmaranjem smanjuje umor, poboljšava dužina i kvalitet sna, smanjuje stres i stvaraju uslovi za povećanje libida i plodnosti.
Pušenje
Kod aktivnih pušača (muškaraca i žena) uočena je smanjena seksualna želja i smanjena plodnost. Pušenje pre planirane trudnoće, a naročito u toku trudnoće, povećava rizik od steriliteta ili prevremenog porođaja (pobačaja).
Prestankom pušenja kod muškaraca se poboljšava libido i kvalitet sperme, a kod žena se plodnost značajno popravlja.
Alkohol
Alkoholizam je jedan od velikih uzroka smanjenja libida muškaraca i žena. Pored smanjenja libida, stalno uživanje u alkoholnim pićima u velikim količinama jedan je od uobičajenih uzroka steriliteta. Kod muškaraca alkohol oštećuje spermatozoide, a kod žena jajne ćelije. Alkohol i alkoholizam mogu biti uzrok spontanih pobačaja.
I ovaj uzrok steriliteta može se lako rešiti tako što parovi koji žele potomstvo prestanu sa opijanjem ili upotrebu alkohola svedu na minimlane količine.
Fizičke vežbe
Nedovoljna fizička aktivnost muškarca i žene može biti razlog neplodnosti, ali ni previše svakodnevnog fizičkog napora nije poželjno.
Preporučuje se umerena svakodnevna fizička aktivnost parova kao pomoćno sredstvo.
Zaključak
Uzroci steriliteta mogu biti različiti, ali na razloge koje smo naveli može se uticati i tako olakšati začeće, tj. mogu se ostvariti povoljni uslovi za zdravo potomstvo.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

alkoholgojaznostmrsavostneplodnostneuhranjenostpobačajpušenjesterilitetstrestrudnoćaumoruzroci neplodnostiuzroci steriliteta
Komentari (0)
Dodaj komentar