Vijagra i polno prenosive bolesti

Prema rezultatima novog istraživanja, muškarcima starosti preko 50 godina kojima su prepisani lekovi za erektilnu disfunkciju treba ponuditi savete o bezbednom seksu kako bi se smanjio sve veći broj starijih osoba sa polno prenosivim bolestima.
Istraživači iz Velike Britanije tvrde da bi lekarima opšte prakse ciljna grupa trebalo da budu stariji muškarci kojima su prepisani lekovi poput vijagre, jer kod njih postoji visok rizik od polno prenosivih bolesti.
Više polno prenosivih bolesti
Istraživanje je utvrdilo da je među muškarcima sa polno prenosivim bolestima bilo više onih kojima je prepisan neki lek za lečenje erektilne disfunkcije u odnosu na muškarce koji nisu koristili ovu vrstu lekova.
Zbog toga istraživači smatraju da je važno da lekari razgovaraju sa muškarcima koji koriste lekove protiv erektilne disfuncije o bezbednom seksu. Često je zdravstveno stanje ovih muškaraca generalno dobro, pa je poseta lekaru zbog izdavanja recepta za pomenute lekove možda jedini njihov kontakt sa zdravstvenom ustanovom.
Istraživači dodaju da pacijenati često traže ove lekove jer su počeli novu ljubavnu vezu, pa je to pravi trenutak da se sa njima porazgovara o mogućim rizicima nebezbednog seksa.
Dvostruko više slučajeva
Istraživači kažu da je u Engleskoj broj polno prenosivih infekcija kod starijih od 45 godina gotovo udvostručen u poslednjih 10 godina i iznosi gotovo 13.000 slučajeva. Takođe, nedavno je objavljeno da sada ima gotovo duplo više osoba starijih od 50 godina sa HIV virusom u odnosu na 2001. godinu.
Autori istraživanja dodaju da ipak ne mogu u potpunosti da objasne porast broja starijih osoba sa polno prenosivim bolestima, jer smatraju da do sada postoji veoma malo istraživanja u ovoj oblasti.
Bezbedan seks
Stručnjaci smatraju da starije osobe koje uglavnom dolaze iz dugih ljubavnih veza, misle da se rizici nebezbednog seksa ne odnose na njih. Međutim, prava istina je da su sve osobe podložne polno prenosivim bolestima, bez obzira na godine starosti.
Prema tome, ako započinjete novu vezu, ne zaboravite da koristite kondom kako biste zaštitili sebe i svog partnera. Lekari opšte prakse, medicinske sestre i drugi zdravstveni radnici trebalo bi da porazgovaraju sa osobama kojima su prepisani lekovi protiv erektilne disfunkcije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

bezbedan seksEREKTILNA DISFUNKCIJAkondompolno prenosive bolestiseksseksualni odnosisiguran seksvijagra
Komentari (2)
Dodaj komentar
  • Duda Mihailović

    Ovaj par na slici ima preko 60 godina. Ne znam samo šta će njima seks, to je tako degutantno. To je za mlade ljude, za starije ima raznih zanimacija od čuvanja dece, banja, raznih planina, poneki džemper bake da ispletu kao nekad naše, deda prošeta malo na partiju šaha. Sve u svoje vreme…

  • Duda Malović

    Bože, kako odvratno izgledaju ovi starci. Pa nećemo valjda i prirodni tok da menjamo?