Voćem protiv impotencije

Ishrana voćem i povrćem najčešće se povezuje sa smanjenim rizikom od raka i srčanih oboljenja, ali istraživanja iz Amerike pokazuje da ishrana voćem i povrćem može pomoći i u problemu sa erekcijom.

Prema istraživanju, ishrana voćem, naročito onim sa visokim sadržajem flavonoida, poboljšava krvne sudove, krnvi pritisak i arterije čini fleksibilnijim.

U ishrani postoji 6 osnovnih tipova flavonoida, a tri su veoma korisna – antocijanini, flavoni i flavananoni.

Istraživanje donosi podatke 25.096 učesnika koji su ocenjivali svoju erektilnu funkciju, a od 2000. do 2008. godine beležen je i njihov način ishrane.

Nakon 10 godina ocenjivanja, otkriveno je da je 35,6% muškaraca imalo problem sa erekcijom makar jednom, ali ovaj procenat je bio znatno manji kod muškaraca koji su jeli hranu bogatu antocijanima, flavonima i flavoninima.

Manji rizik bio je, dakle, povezan za voćem u ishrani. Primećeno je da je najviše koristi bilo od bobičastog voća, mada ne zaostaje ni bilo koje drugo voće ili povrće.

Prema istraživanju, glavni izvori antocijana, flavona i flavanonina jesu jagode, borovnice, kupine, grožđe, crveno vino, jabuke, kruške, trešnje i limun.

Foto: Grutka/Pixabay.com

Studija je pokazala da bi za muškarce najbolja kombinacija bila ishrana sa nizom sadržaja flavonoida i redovno vežbanje.

Komentari povodom studije očekivano su pozitivni. Navode se i ostale prednosti ishrane voćem i povrćem: poboljšanje kognitivnih funkcija, kardiovaskularnih funkcija, antiiflamatorna svojstva u krvi i slično.

Autori istraživanja na kraju su naglasili da je ovo bila studija posmatranja na osnovu preuzetih podataka iz 2000, 2004. i 2008. godine i da nije bilo kliničkih ispitivanja o uzročno-posledičnoj vezi erektilne funkcije i flavonoida u voću i povrću.

Bez obzira na to, ipak možemo sa sigurnošću reći da više voća i povrća u ishrani sigurno neće štetiti, a mnogima će pomoći u poboljšanju zdravlja i borbi protiv mnogih bolesti, pa i protiv impotencije.

Pratite Krstaricu i preko mobilne aplikacije za Android i iPhone.

EREKTILNA DISFUNKCIJAflavonoidiimpotencija
Komentari (1)
Dodaj komentar
  • Radoslav Radovic

    Turšija,surutka,sok od zove,sok od drenjina,sok od ruže su eliksiri i veoma dobro djeluju na organizam.Voće i povrće je najbolja hrana, posebno modre šljive, kajsije,svježe ubrani(neosušeni) orasi i lješnici , dren,kupina,trnjina i naša jabuka (kožara) koja zrijeva tek poslije prvih slana.